Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Zenei jogdíjak

A kereskedelmi célból kiadott hangfelvételek vagy azokról készült másolatok nyilvánossághoz közvetítéséért díjat kell fizetni. Ezek a szerzői és szomszédos jogi jogdíjak.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlása alapján az igazságügyért felelős miniszter hagyja jóvá az aktuális tarifákat az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnek fizetendő jogdíj összegét az évente kiadott jogdíjközlemény tartalmazza.

Jogdíj fizetéssel kell számolnia az alábbi területeken:

  • vendéglátás
  • rendezvényszervezés
  • szálláshely szolgáltatás
  • sport és egészség szolgáltatás

területeken szolgáltatott zene után, illetve

  • hangfelvétel kiadás
  • internet (egyedi lehívásos szolgáltatás, online rádió)
  • üres hordozó díja
  • egyéb felhasználás

után.

Már az is jogdíj fizetését vonja maga után, ha az adott helységben zene lejátszására alkalmas eszköz található!

A fizetendő díjak időszakokra (napok) és a célközönség számának függvényében kerültek meghatározásra, így mértéke is igen változó. Különbség van az állandó zenei szolgáltatás és az eseti jelleg között.

Az érintett vállalkozásoknak (üzlet, vendéglátó hely, szalon, stb.) saját maguknak kell bejelentkezniük, méghozzá már a zenefelhasználás megkezdése előtt. Bejelentkezésként adatszolgáltatási lapot kell kitölteni. Ezt el kell küldeni az Artisjushoz, aki a „bevallás” alapján határozza meg az adott üzletre vonatkozó tarifát.

Az Artisjus saját ellenőrzési apparátussal rendelkezik, akik egy-egy területen folyamatosan tartják a kapcsolatot a zenét szolgáltató üzletekkel. Ellenőrzik:

  • a zenefelhasználás körülményeinek esetleges változását,
  • a bejelentési kötelezettség teljesítését
  • és ebben az utóbbi körben a nem zenélő üzleteket is.

Az ellenőrzések során, ha a zenefelhasználást vagy annak módosulását a felhasználó nem jelentette be, a helyszínen adatszolgáltatási lapot állítanak ki, amely következtében a jogdíjon felül többletfizetéssel is számolni kell.
2015-ben az Artisjus támogatja az újonnan a rendszerbe belépőket azzal, hogy azon vendéglátó vállalkozók, akiknél az elmúlt legalább 1 évben nem szólt a zene, s önként jelentkeznek be a nyilvántartásába, azok első évben 10 %, majd következő évben 5 % díjcsökkentést kapnak. Ez a kedvezmény nem vonatkozik azokra a vállalkozásokra, ahol ellenőrzés során állapítják meg a jogdíjfizetési kötelezettséget.

A fentiekben felsorolt területeken nagyon sok vállalkozás működik. Sok esetben azonban a vállalkozók nincsenek tisztában a tevékenységük végzéséhez szükséges feltételekkel. (Milyen engedélyek szükségesek? Milyen következményekkel jár a nem megfelelő működés?).

A szerződi jogdíjakról való tájékozódás nélkülözhetetlen a vendéglátás, szállásszolgáltatás, kereskedelmi területeken, illetve a rendezvényekkel kapcsolatosan.
Az alábbi linken megtalálható a jogszabályi háttér, a jogdíj-tételek és számos hasznos információ.
https://www.artisjus.hu/szerzoi-jogrol/jogszabalyok/

 

 Dr. Sallai Csilla
Könyvvizsgáló
www.stallum.hu