Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Segítség az ügyfelek tájékoztatásához veszélyhelyzeti intézkedésekkel kapcsolatban – II. hullám

 

 

 

 

 

Sajnos újra jelennek meg olyan intézkedések, melyek ügyfeleinket súlyosan érinthetik. Így ismét elkezdem rendszeresen leírni a könyvelőket és ügyfeleiket érintő előírásokról szóló tájékoztató cikksorozatom.

Ez annyiban lesz más, mint a márciustól júniusig megírt, hogy már eleve “történelemkönyv” formában készül, vagyis mindig a legfrissebb változást olvashatjátok legfelül, de a régebbiek is fenn maradnak az oldalon.

Bízom benne, hogy ezzel tudok nektek is segíteni az ügyfelek tájékoztatásában.

 

2020.10.14.

 

A 2020.06.18-tól bevezetett járványügyi készültség időtartama alatt most már nem csak a Magyar Közlönyt, de a Hivatalos Értesítőt is árgus szemekkel kell figyelni, mivel a 453/2020. (X.09.) Korm.rendelet értelmében a járvánnyal kapcsolatos valamennyi, az országos tisztifőorvos vagy az egészségügyi államigazgatási szervként kijelölt szerv vezetője által kiadmányozott, az ország egész területén alkalmazandó módszertani útmutatót, eljárásrendet és egyéb közleményt az egészségügyért felelős miniszter kezdeményezésére 2020.10.10-től ebben fogják közzé tenni.

 

A maszkviselést 2020.10.10-től a boltokban, bevásárlóközpontokban és mozikban a kereskedelmi hatóság köteles ellenőrizni (a fővárosi és megyei kormányhivatal már nem).

A többi helyet (amit a 2020.09.24-i írásomban felsoroltam) a rendőrség ellenőrzi, de a boltokban is ellenőrizhet. Ha valahol a kötelezettség megszegését észleli, akkor az üzemeltető figyelmét felhívja erre, s értesíti a kereskedelmi hatóságot.

 

Amint azt múltkor írtam, az iskolákba való belépésnek szigorú feltételei vannak. Ha ezeket az intézményeket választás lebonyolítására használják, akkor ezek során – vagyis a szavazás előkészítése, a szavazás és az eredmény-megállapítás időtartamára – ezeket a szigorú előírásokat nem kell alkalmazni (vagyis például nem kell az intézménybe belépők testhőmérsékletét megmérni).

 

A játékkaszinók és a kártyatermek területén 23.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak, az üzemeltető képviselői, valamint a műszaki feladatokat ellátó személyek kivételével tilos tartózkodni.

 

 

2020.09.24.

 

A 431/2020. (IX.18.) Kormányrendelet értelmében 2020.09.21-től:

Minden 6 év feletti személy köteles orvosi, munkavédelmi, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot viselni (a sál már kevés) úgy, hogy a maszk az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Ez az alábbi helyeken kötelező:

– tömegközlekedési eszközökön, ezek várótermeiben;

– vendéglátó üzletben az ott dolgozóknak, illetve az oda betérő, ám nem fogyasztó vendégeknek (például annak, ki elvitelre kér ételt);

– bevásárlóközpontok teljes területén (kivéve az ottani vendéglátó üzlet vendégeit, illetve az irodákban vagy sportolás célját szolgáló helyiségekben, valamint az üzemi helyiségekben);

– színházban, egyéb művészeti intézményben (kivéve az ott fellépő művészeket);

– moziban (kivéve az ottani irodákat és üzemi helyiségeket);

– múzeumban, könyvtárban, közművelődési intézményben, közösségi színtéren, kulturális intézményben azon a területen, ami a látogatók számára nyitva áll (tehát ezek raktárában pl. nem kötelező);

– levéltárban;

– közigazgatási szerveknél, postán az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségben, ügyfélfogadási időben;

– minden egyéb olyan helyiségben, amelyben ügyfélfogadás történik és rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben (az ott dolgozókat is beleértve), de itt is csak az ügyfélfogadási időben;

– egészségügyi intézményekben (kivéve az ápolt beteget, amikor a kórtermében tartózkodik),

– szociális intézményben az ott dolgozóknak, ha tartósan 1,5 méteren belül tartózkodnak az ellátottakkal, illetve az ellátottaknak lehetőség szerint a közösségi tereken.

 

A szabály betartásáról (vagyis hogy aki benn tartózkodik, annak a szája és az orra legyen eltakarva maszkkal) a hely üzemeltetőjének kell gondoskodnia. Ha a szabályt megsértő személy (pl. a boltban a vevő) felszólítás ellenére sem viseli megfelelően a maszkot, akkor az üzemeltető köteles felszólítani őt a terület elhagyására és köteles gondoskodni arról, hogy e személy a területet elhagyja.

Fenti szabályok betartását a kormányhivatal, a kereskedelmi hatóság és a rendőrség ellenőrzi.

 

Ha szabálytalanságot találnak, akkor 2020.10.03-tól megkezdődik a bírságolás.

– Első körben csak figyelmeztetnek,

– 2. alkalommal 100.000,- Ft-tól 1 millió Ft-ig terjedő bírságot szabnak ki (nem kiszabhatnak, hanem kiszabnak!),

– 3. alkalommal minimum 3 napra, maximum 1 éves időtartamra bezárják az üzletet,

– 4. alkalomtól kezdve pedig ahány kötelezettségszegés volt, legalább annyi napra, max. 1 évre zárják be a helyiséget.

 

A rendelet szerint egy napon belül több egymást követő ellenőrzés is lehet, s mindegyik ellenőrzés alkalmával kiszabják a bírságot! Persze ha az üzemeltető a szükséges intézkedéseket megtette a jogellenes helyzet felszámolására, akkor mentesül a bírság alól. Ehhez a következőket kell tennie:

– Felszólítja a jogsértő személyt a távozásra.

– Megtagadja a jogsértő személy kiszolgálását.

– Ha még ekkor sem távozik, akkor kihívja a rendőrséget.

 

Szintén 2020.09.21-től a zenés, táncos rendezvények abban az esetben tarthatóak meg, ha a helyszínen max. 500 fő tartózkodik (az ott dolgozókat is beleértve). Minden ilyen rendezvényt legkésőbb 23:00 órakor be kell fejezni, ugyanis 23:00 óra után 06:00 óráig tilos az ilyen rendezvény helyszínén tartózkodni.

 

Ugyancsak 2020.09.21-től a vendéglátó üzletben 23:00 óra után 06:00 óráig az ott dolgozókon kívül csak az tartózkodhat, aki a megrendelt élelmiszer elvitele, illetve a vételár megfizetése céljából megy be (csak annyi ideig lehet ott, amíg ezt elintézi).

 

2020.10.01-től köznevelési és szakképző intézménybe történő belépéskor az ott dolgozók, karbantartást végzők, gyermekek, tanulók, őket kísérők – lényegében minden belépő személy – testhőmérsékletét meg kell mérni. Amelyik gyereknek a testhőmérséklete eléri vagy meghaladja az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket (ezt még nem tudjuk, mennyi), azt el kell különíteni és értesíteni kell a szülőt. Ha a gyermeket kísérő 1 fő nagykorú személy a maszkot megfelelő módon viseli, akkor az intézmény területére a testhőmérséklet-mérési pontig beléphet.

 

 

                                                                                                    Mészáros Anikó

                                                                                                    MINKE Szakértő

                                                                                                        KNOX Kft.