Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Nyílt végű pénzügyi lízing – áfa tartalma

Szinte minden személyautót vásárolni szándékozó vállalkozót csábít (s persze a lízingcégek jól bevált üzleti fogása) az nyílt végű pénzügyi lízing konstrukció, amelyben a személygépkocsi lízingdíjának áfa tartalma a vállalkozás érdekében használt futásteljesítmény arányában – hitelt érdemlő dokumentáció alapján – levonható. Mára már egyértelmű vált, hogy megfelelő dokumentálás az ún. útnyilvántartás, amelyben legalább az alábbi információknak kell szerepelnie:

 • a személygépkocsi beazonosításának

 • meglátogatott partner, s az ehhez kapcsolódó útszakasznak, illetve távolságnak

 • tankolási adatoknak

 • mindezekhez kapcsolódó időpontoknak,

 • km-óra állásoknak.

A nyilvántartásban szerepelnie kell a hivatali útszakaszokon kívül a magánhasználat időpontjának és mértkének is, illetve azoknak a tankolásoknak is, amelyeket a jármű vezetője a privát használat (esetleg szabadság) alatt ejtett meg. Természetesen az útnyilvántartásban foglaltaknak összhangban kell lenni:

 • a tankolási számlákkal, azok belső adataival;

 • a vállalkozás tevékenységéhez hozzákapcsolható partnerek adataival;

 • a munkaidő és a hivatali elfoglaltságok, illetve a szabadidő (szabadság) munkaügyi nyilvántartásokban szereplő adataival;

 • minden olyan a vállalkozásban vagy azzal kapcsolatosan fellelhető információval, amely a vonatkozó személygépkocsi mozgására hatással lehet (pl. szerviz-számla).

 

Szakmai körökben az a hír járja, hogy az Adóhatóság új – és hatékony – módszert alakított ki az útnyilvántartások ellenőrzésére. Ennek lényege, hogy a revizorok az ellenőrzés indulásakor rögtön bekérik (elviszik) a tankolási és a személygépkocsihoz kapcsolódó számlákat, s majd egy későbbi időpontban kérik a cégtől az útnyilvántartásokat. Ha a vállalkozás nem folyamatosan vezeti az útnyilvántartást, hanem utólag vagy időközönként áll neki, akkor egy ilyen ellenőrzésnél – a tankolási számlák hiányában – nagyon nehéz összeállítani olyan útnyilvántartást, amely teljes mértékben összhangban van:

 • az áfa-bevallásban korábban megadott mértékkel és

 • az eredeti bizonylatokkal.

 

A könyvelési szakmában fellelhető sokféle ügyfélkezelés ellenére – a könyvelők között szakmai konszenzus van arról, hogy az útnyilvántartások vezetése teljes mértékben a személygépkocsit használó személy (vezető) feladata és a vállalkozás felelőssége. A könyvelés csak az ügyfelek figyelmét tudja felhívni azokra a kockázatokra (adóhiány és a vele járó büntetés, késedelmi kamatteher), amelyek az útnyilvántartás nem vagy nem megfelelő tartalommal történő vezetéséből eredhetnek.

Célszerű olyan – jellemzően GPS alapon működő – útnyilvántartó szoftvert alkalmazni, amely biztosítja a valóságnak megfelelő futásteljesítmények és ehhez kapcsolódó adatok rögzítését, illetve az adóhatósági ellenőrzéshez szükséges információkat. (Partnereink által megelégedéssel használt program:www.roadrecord.hu) Az adókockázatok mérséklésén túl az ilyen útnyilvántartó programok a management számára további sok értékes információt adhatnak a munkatársak gépkocsi-használati szokásaival, tevékenységével, üzleti aktivitásával kapcsolatosan is.

 

Forrás:

www.stallum.hu