Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Német minimálbér magyar hatása

Az első MTI hírre nem is akarta az olvasó komolyan venni az új szabályt, de egyre több hatósági információ erősíti meg a kötelezettséget.

Mely magyar vállalkozásokat érint a változás?

 • Magyarországon letelepedett, német tulajdonú vállalkozás, ha a német anyavállalathoz küld munkavállalót,
 • nem német munkáltató Németországban vállal munkát határon átnyúló szolgáltatás keretében,
 • fuvarozó német felrakó- vagy lerakóhelyet érint.

Az eredeti rendelkezés vonatkozott arra a fuvarozó tranzitforgalomra, amely keresztülmegy Németország területén. 2015. január 30-tól ezen érintett kör felfüggesztésre került, de csak a kérdéskör EU-s vizsgálatának idejére és csak a tranzit fuvarra. Ha a Németországot érintő fuvarhoz német felrakóhely vagy lerakóhely is tartozik, akkor már mindenképpen meg kell fizetni a német szabályok szerinti bért a sofőröknek és a kísérőknek

Eljárás menete:
A munkáltató feladata, hogy a németországi magyar munkavállalót még a beutazás, illetve a a gyártás vagy szolgáltatás megkezdése előtt bejelentse az illetékes német vámigazgatási hatóságnak.

 • A bejelentést német nyelvű formanyomtatványon, faxon kell megtenni. Ennek száma: 033037.
 • A kizárólag mobil tevékenységek esetén foglalkoztatási tervet kell készíteni, leadni, illetve megőrizni.
 • Ha munkavállaló rendszeresen jár Németországba, akkor lehetőség van maximum 6 hónapra a bejelentést megtenni.
 • A bejelentésben meg kell adni azt a várható időszakot, amíg a magyar munkavállaló német területen dolgozik.
 • A bejelentés tartalmazza:
 1. érintett munkavállalók családneve, utóneve és születési dátuma,
 2. a foglalkoztatás kezdete és előrelátható időtartama,
 3. a foglalkoztatás helye,
 4. az a hely belföldön, ahol rendelkezésre állnak a napi munkaidő kezdetét, végét és időtartamát tartalmazó dokumentumok,
 5. a felelősen eljáró személy családneve, utóneve, születési ideje, valamint németországi lakcíme,
 6. a kézbesítési megbízott családneve, utóneve, valamint németországi lakcíme,

A német hatóságok nem teszik kötelezővé, hogy a Németországban munkát végző személynél bármilyen igazolás legyen arról, hogy őt a munkáltató bejelentette, de ajánlott a bejelentésről egy másolatot a dolgozónál tartani. A német hatóságok – sajtójelentések szerint – jelentős erőket mozgósítanak a rendelkezések betartásának az ellenőrzésére.

A fentiekből is látszik, hogy az érintettek jelentős adminisztrációval és kellő körültekintés nélkül viszontjelentős kockázatokkal számolhatnak.

Nem csupán a magyar vállalkozásokban váltott ki értetlenséget a német jogszabály. Több tagállamból érkezett panasz az ügyben. Az Európai Bizottság (EB) hivatalosan magyarázatot kért a német kormánytól arról, hogy miért terjed ki a minimálbérről szóló törvény hatálya a külföldi fuvarozó cégek alkalmazottaira akkor is, amikor csupán átutaznak az országon. Jelenleg konzultáció folyik az EU és Németország között a témában, de akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat. Mindez azonban egyelőre nem mentesíti a nem német vállalkozásokat a jelenlegi szabályok betartása alól.

Ha azonban továbbgondoljuk a kérdést a magyar adózás oldaláról is, akkor itt is következményekkel kell számolni. A Németországban töltött időt regisztrálni kell, majd ez – a magyar szabályok szerint és a német minimálbérrel számolva – számfejteni. Ennek az emelt jövedelemnek járulék és jövedelemadó terhei is vannak, amellyel a magyar vállalkozásoknak, mint többletköltséggel kell számolnia.

A témával foglalkozó írások:
http://fuvarlevel.hu/nemet-minimalber-nincs-turelmi-ido/
http://fuvarlevel.hu/gyorshir-nemetorszag-a-tranzitra-felfuggesztette-a-minimalber-rendeletet/
http://adozona.hu/altalanos/Nemet_minimalber_kiterjesztese_Brusszel_meg_R8JKIJ#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

 

Dr. Sallai Csilla

Kamarai Tag könyvvizsgáló

www.stallum.hu