Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Külföldiek magyarországi munkavállalása

Sokan nem is tudják, hogy bizony külföldiként Magyarországon munkát vállalni nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Anno 8 évvel ezelőtt jómagam is végigjártam ezt az utat, amikor idejöttem férjhez, és frissen megszerzett otthoni közgazdász diplomámmal munkát kerestem. Már maga a keresés se volt egyszerű folyamat, de az utána következő bürokratikus procedúra mégannyira sem.

 

Szóval ha valaki harmadik ország (nem EU-s) állampolgáraként érkezik, akkor az első dolog a munkavállalási tartózkodási engedély megszerzése, amit csak úgy lehet megkapni a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál (BÁH), ha egy céggel előszerződést kötünk, hogy majd ő fog minket alkalmazni. Persze ennek elbírálási ideje nem 2 nap, elég hosszadalmas procedúra.

 

De ha már ez a kezünkben van, akkor kell szereznünk egy adó- és egy TAJ kártyát. Az első a könnyebb, úgyhogy azzal kezdem. A 14T34-es adatlap kitöltése után befáradunk bármely NAV kirendeltségre, és kb. 10 perc alatt kezünkben is tarthatjuk adóazonosító jelünkről az igazolást. Ha magyarországi lakcímmel esetleg nem rendelkeznénk, akkor is meg kell adni egy postázási címet, de a következő lépésnél látni fogjuk, hogy ígyis-úgyis rendelkeznünk kell lakcímmel. Ez egyébként nem feltétlenül a lakcímkártyát jelenti, hanem a külföldi állampolgárok részére kiállítandó lakcímbejelentő lapot, amit a BÁH ad ki a tartózkodási engedély igénylésekor. A TAJ kártyához erre mindenképpen szükségünk lesz, e nélkül ugyanis nem fognak nekünk TAJ számot adni. Valamint ezen kívül még a következők kellenek hozzá:

 

  • Megrendelőlap, amin a foglalkoztatónk nyilatkozik, hogy megrendeli részünkre a TAJ számot,
  • Igénylőlap, amin mi igényeljük (ez a szép sárga, itt egy fotó mindkettőről),
  • útlevél és a vízum/ tartózkodási engedély fénymásolata.

 

Külföldiek magyarországi munkavállalása

 

Tehát ha mindezeket beszereztük, akkor vágjunk csak neki a procedúrának, mert egyébként teljesen felesleges köröket fogunk futni. Azt hangsúlyoznám, hogy meghatalmazással is intézhető a dolog, én pl. 2 külföldi személy adó és TAJ kártyáját is intéztem a nyáron. Szerencsére a második esetben már nagyon felkészült voltam, így egész gyorsan végeztem az OEP Teve utcai II. ügyfélszolgálatán (ahol ez intézhető).

 

Már annak is utánajártam (bár a gyakorlatban még nem zongoráztam le), hogy ha vállalkozást szeretnénk indítani, akkor mi leszünk a foglalkoztatók és a munkavállalók is, de tulajdonképpen ugyanezeket a nyomtatványokat kell kitölteni. Tehát először megalakítjuk a vállalkozást, majd kérhetünk TAJ számot is.

 

Fülöp Olga
www.szampatikus.hu