Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Kudarc a kreditpontos továbbképzési rendszer?!?! – Tegyünk azért, hogy ne így legyen!

Kudarc a kreditpontos továbbképzési rendszer?!?! – Tegyünk azért, hogy ne így legyen!

Néhány napja megkezdtük a szakmai szervezeti tagságért járó 2 mérlegképes könyvelői kreditpont kérelmek fogadását, mellyel kapcsolatban a korábbi évekhez hasonlóan, idén is csekély az érdeklődés. Ennek okát boncolgatjuk…

Sokan – könyvelők – fellélegeztünk, mikor jó pár évvel ezelőtt a kötelező, 2 napos központilag előírt tematika helyett életbe lépett egy rugalmasnak ígérkező, kreditpontos mérlegképes könyvelői továbbképzési rendszer. A rendszerben rejlő lehetőségek (előnyök) azonban korán sincsenek kihasználva, a továbbképzést kínáló cégek szinte kivétel nélkül továbbra is ugyanúgy 2 napos képzéseket szervezve, kényelmesen, maradi módon szolgálják ki a könyvelők ezen igényét. Szeretnénk, ha ezen néhányan változtatnának, ezért jelen írásunkat egyben felhívásnak is szánjuk a továbbképzéseket szervező cégeknek!

Számos szervezet jogosult (köztük természetesen mi is) 2 kreditpontot adni a tagjainak, emellett szakmai kiadványokkal is gyűjthető 2 kreditpont (nem számviteli területen), de ennek a gyakorlatban nemigen tudják hasznát venni a könyvelők! Ennek oka, hogy az éves továbbképzéseket, az azokat szervező cégek szinte kivétel nélkül a kötelező 8-8 kreditpontot jelentő, 2 egész napos tematikában bonyolítják le, holott lehetőség lenne 4 vagy 6 kreditpontos (ezáltal 90 vagy 180 perccel rövidebb) továbbképzési napot is szervezni! Sőt! Tavalyi tapasztalatunk alapján egyáltalán nem okozott a résztvevőknek gondot, hogy egy nap több, külön-külön 2-4 kreditpontra elbírált előadást tartottunk, mely által (a nem számviteli napon) lehetőség nyílt arra, hogy valaki akár másfél órával később érkezzen, vagy csak fél napot legyen jelen, mégis teljesítse továbbképzési kötelezettségét. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy ő nem a teljes napra “bukta el az igazolást”, csupán az adott, 2 vagy 4 kreditpontra minősített előadásról nem kapta azt meg, de ez nem okozott gondot, hiszen kiegészítette a szakmai szervezeti tagságért (és/vagy szakmai kiadványért) járó 2 kreditponttal, így 100 %-ban teljesítette a 2017-re előírt továbbképzést. Ha megjegyezzük azt a tényt is, hogy a szakmai szervezeti tagságért járó kreditpont létszámkorlátozás nélkül, az adott cégnél dolgozó valamennyi mérlegképes könyvelőnek megigényelhető, tovább nőhet egy tagság /és a rövidebb képzés/ értéke – a Korm. rendelet alapján a szakmai szervezeti kreditpont utólag adható azoknak, akik az adott év utolsó napján, valamint azt megelőző min. 3 hónapig tagjai voltak a szakmai szetvezetnek…

Ezúton kérjük a tisztelt továbbképző cégeket/szervezeteket, hogy vegyék figyelembe, hogy sok könyvelő kihasználná a szakmai szervezeti tagságért és/vagy szakmai kiadvány vásárlásért járó 2-2 kreditpontot, ezáltal előnyben részesítené a 6 vagy 4 kreditpontos, a gyakorlatban 90 vagy 180 perccel rövidebb továbbképzési napokat, ha erre lehetőséget biztosítanának!

A MINKE 2018-ban is olyan továbbképzést fog szervezni 
https://www.minositettkonyvelok.hu/minke-merlegkepes-tovab…/ ,melyben ez megvalósul, és örömmel fogadnánk, ha erre mások is nyitottak lennének, lehetőséget biztosítanának. Hisszük, hogy sokan szívesen vennének részt ezeken a jogszerűen “rövidített” továbbképzéseken!

Oszd meg ezt a posztot, ha egyetértesz, hogy eljusson valamennyi illetékeshez!