Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

KSH adatszolgáltatások határideje – A KSH válasza a megkeresésünkre

A MINKE 2020. 04.27-én a KSH-hoz fordult azzal a kéréssel, hogy azon adatszolgáltatások határidejét, melyek a beszámoló adataihoz kapcsolódnak, tolják ki, és május 31 helyett ennek is szeptember 30. legyen a határideje.

Május 4-én meg is érkezett Németh Eszter – a KSH elnökhelyettesének – levele, melyben az alábbi tájékoztatást kaptuk (kiemeltük ebből a véleményünk szerint legfontosabbat):

 

Tisztelt Harkai István Úr!

 

Köszönettel vettem a statisztikai adatszolgáltatások határidő módosításának tárgyában írt levelét, amellyel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

A statisztikai adatgyűjtések célja alapjaiban eltér a gazdasági szervezetek beszámolási kötelezettségének céljától. A statisztikai adatok elengedhetetlen inputként szolgálnak a döntéshozóknak a szükséges döntések meghozatalához, a várható hatások elemzéséhez, a járványügyi helyzet okozta gazdasági és társadalmi változások esetében is. Magyarország hazai és nemzetközi jogszabályokból eredő statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségei ugyanezen ok miatt nem változtak.

A KSH folyamatosan nyomon követi a járványügyi helyzettel kapcsolatos eseményeket, partnereinkkel és szakértőkkel konzultálva igyekszünk teljes körűen tájékozódni a meghozott döntések mellett az azok nyomán jelentkező vállalkozói magatartásról is. Adatszolgáltatóink visszajelzése alapján úgy látjuk, hogy számos vállalkozás, a befektetői, hitelezői bizalom fenntartása érdekében és más gazdasági megfontolások okán, nem kíván élni az éves bevallás halasztásának lehetőségével (a hivatkozott jogszabály is a későbbi teljesítés lehetőségét teremti meg), és szándékában áll éves beszámolóit az eredetileg megállapított május 31-i határidőig elkészíteni. A KSH fenn kívánja tartani a lehetőséget a statisztikai célú, éves adatszolgáltatásoknak változatlan feltételek melletti teljesítésére mindazon cégek számára, akik gazdasági döntésük alapján az eredeti határidőig elkészítik beszámolóikat.

Fentiek alapján, általános, minden vállalkozásra kiterjedő határidő-módosítást eredményező intézkedést nem tervezünk meghozni. Hazai és nemzetközi kötelezettségeink teljesítése érdekében törekednünk kell a nemzetközi módszertani előírásoknak megfelelő adatok begyűjtésére és feldolgozására, ehhez az eddigi gyakorlatunkhoz hasonlóan becslést, közelítő, nem végleges adatot is elfogadunk és nagyra értékelünk az adatszolgáltatóktól.

Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy különösen a mikro- és kisvállalkozások milyen nehézségekkel küzdenek. Ezért számukra, különösen, ha termelésüket, tevékenységüket felfüggeszteni kényszerültek, és ezáltal nehézséget jelent számukra az adatszolgáltatás előírt határidő szerinti teljesítése, egyénre szabott lehetőséget tudunk biztosítani az adatszolgáltatás teljesítéséhez.

Szíves együttműködését köszönöm!

 

Üdvözlettel:

 

Németh Eszter
elnökhelyettes
Adatgyűjtési igazgatóság

Szeretnél még több szakmai támogatást? 
Most fél évig ingyen* veheted igénybe!
*egyszeri 4.500 Ft regisztrációs díjat számolunk fel.