Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Közúti Bírságolás

A könyvelésben a gépjárművekkel kapcsolatosan különböző indokú büntetésekkel találkozunk. Az ügyvezető és a megbírságolt háborog: ő „nem is követett el semmit sem”, de legalább is semmi olyat sem, amiről tudomása lenne. De számos egyéb követelménynek kellett volna megfelelnie vagy a járműnek, vagy a vezetőnek.

Ezen feltételeket foglalja össze a Közúti Ellenőrzéssel Kapcsolatos Komplex Ellenőrzési és Bírságolási Útmutató (rövidítve: KEBU), amelynek ismerete minden gépjárművet birtokló és használó személy (úgy magánszemély, mint vállalkozás) számára fontos lehet.

A KEBU letölthető a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapjáról:
https://www.nkh.gov.hu/kebu-utmutato

A jogszabályi hátteret

  • a közúti közlekedésről szóló 1988.évi I. törvény és
  • a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról szóló 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet biztosítja, amelyek ismerete is fontos lehet a gépjárművel rendelkező vállalkozások, de tágabb értelemben minden közlekedésben résztvevő számára.

Az adózás elismeri az gépjárművekkel kapcsolatos jogkövetkezmények túlnyomó részét a vállalkozás érdekében felmerülő ráfordításnak. A KRESZ szabályainak nem betartásából eredő büntetések viszont nem tartoznak ide. Az objektív felelősség elve alapján az ilyen bírságokat és büntetéseket a gépjármű üzemeltetőjének címére küldik ki, de a vállalkozások ezeket általában a vétkes személlyel megtéríttetik.

Mindennek ellenére önmagában az ilyen okok miatt elszenvedett pénzkiadás is hátrányt jelent a vállalkozások számára, ezért célszerű áttekinteni a fent hivatkozott anyagot.

 

dr. Sallai Csilla
Kamarai tag könyvvizsgáló

www.stallum.hu