Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Korábbi évek beszámolóinak hibahatásai: jelenős és nem jelenős hiba, háromoszlopos beszámoló, a bevallás passziválásának lehetősége

Év közben számos olyan információ juthat a vállalkozás tudomására, mely előző, már lezárt üzleti év(ek) eredményét érinti, amely lehet önellenőrzéssel feltárt hiba, vagy egy adóellenőrzés során megállapított adóhiány a hozzá kapcsolódó bírsággal, pótlékkal.

 

A számviteli törvény 18. §-a szerint az éves beszámolónak a vállalkozások vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről, azok változásáról megbízható és valós képet kell mutatni. Ennek eszköze a gazdasági események megfelelő rögzítése a könyvekben.

 

Ha ennek során hiba keletkezett akkor, amennyiben az nem lezárt üzleti évhez kapcsolódik akkor azt egyszerű tétel javítással korrigálhatjuk. A nagyobb probléma akkor keletkezik, ha ez a hiba már lezárt üzleti évet érint.

 

Ebben a helyzetben is az vizsgálandó, hogy ez a hiba jelentős összegűnek minősítendő-e. Ugyanis a számviteli törvény [2000. évi C. tv.], akkor írja elő a korábbi üzleti évek adatainak ut ...

Tagunk vagy?

Ön még nem tagja a MINKE-nek?

Tovább a regisztrációhoz