Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Kell pénztárgépet használniuk a házhoz járó szerelőknek és masszőröknek!

Szerző: Horváth Géza – adószakértő

Az már köztudott, hogy 2017. január 1-jétől a masszőrök kötelesek pénztárgépet használni nyugtaadási kötelezettségük teljesítéséhez. Az viszont kérdés maradt egészen az év végéig, hogy ez csak azokra a masszőrökre vonatkozik, akik a saját maguk által tulajdonolt vagy bérelt szalonban vagy egyéb helyiségben (esetleg a lakásukban) szolgáltatnak, vagy a házhoz járókra is. A válasz év végére született meg, mely szerint a vendéghez kijáró masszőrnek is kell pénztárgép, méghozzá hordozható típusú pénztárgépet kell rendelnie (merthogy polcról még valószínűleg nem tudják kiszolgálni).

A pénztárgépet helyettesítő „számlázós módszer” azonban erre az esetre is választható. Tehát a házhoz (is) járó masszőr dönthet úgy is, hogy nem vesz pénztárgépet, hanem 2017-től minden – saját szalonjában és az ügyfélnél végzett – masszőri szolgáltatása tekintetében számlát bocsát ki, és arról havonta a PTGSZLAH nyomtatványon adatot szolgáltat. Azt se feledjük, ha van esetleg olyan ügyfele, aki eleve számlás (például egy wellnessrészleggel rendelkező szálloda), akkor ezekről a számlákról nem kell adatot szolgáltatnia.

A változtatás hozadékaként azt is ki kell jelenteni, hogy a házhoz járó háztartásigép-szerelők, illetve a házhoz járó vagy a helyszínre kiszálló autószerelők is beleesnek a pénztárgépes körbe (szintén hordozható típusú gépről beszélünk), azzal, hogy esetükben is működik a „számlázós módszer”.

 

Forrás:

http://www.vezinfoblog.hu/