Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Fejlesztési tartalék képzése, felhasználása, fejlesztési tartalékból beszerzett eszközök esetében adóalapkorrekciós tételek a társasági adóban

A beszámolókészítési időszak egyik legizgalmasabb feladata véleményem szerint az adók kalkulációja. Ennek keretében nem csak az egyértelműen és kötelezendően alkalmazandó adóalap növelő és csökkentő tételekkel kalkulálunk, hanem az adózó hosszú távú terveit figyelembe véve érdemes végig gondolni a fejlesztési tartalékban rejlő lehetőségeket is.

 

A fejlesztési tartalék képzése tekinthető adóoptimalizálási lehetőségnek, de akár vállalatfinanszírozási eszköznek is. Fontos kihangsúlyozni, hogy a fejlesztési tartalék képzése mindössze lehetőség, viszont ha élünk vele, akkor a következő feltételek vonatkoznak rá:

  • A fejlesztési tartalék összege maximum a tárgyévi adózás előtti eredmény 100 %-a lehet. Ez praktikusan azt is jelenti, hogy abban az esetben, ha az adózás előtti eredmény nulla vagy negatív, akkor nem képezhető fejlesztési tartalék, hiába lesz az adóalap pozitív.
  • A megképzett fejlesztési tartalék összegét a képzés évében az eredmén ...

Tagunk vagy?

Ön még nem tagja a MINKE-nek?

Tovább a regisztrációhoz