Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Ellenőrizze ügyfeleit

Az adóhatóság rendszeresen felhívja az adózók figyelmét a partnerellenőrzés fontosságára. http://nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Ellenorizze_uzleti_partneret.html

 

„Egy vállalkozás szabályos és biztonságos működéséhez tájékozódni kell a leendő üzleti partnerek megbízhatóságáról. Adóellenőrzéskor akár komoly hátrány is érheti azokat, akik nem járnak el kellő körültekintéssel üzletfelük, beszállítóik kiválasztásakor. A NAV adatbázisokkal, lekérdezhető nyilvántartásokkal segít a tájékozódásban.

 

Érdemes minden eshetőségre felkészülve megfelelően dokumentálni, hogy a vállalkozás a lehető legkörültekintőbben jár el üzletkötései során. A NAV honlapján található adatbázisokban ellenőrizhető, hogy ki, mennyire tartja be a szabályokat, sőt az Online Számla rendszer is megkönnyíti a számlakibocsátó partnerek megbízhatóságának felmérését.

 

Ajánlott a vállalkozásnak utánanézni a cégjegyzékben vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásban. Fontos meggyőződni arról, akár személyesen is, hogy a leendő partner ténylegesen folytat-e tevékenységet a székhelyén, illetve telephelyén, vannak-e alkalmazottai, képes-e a vállalt szolgáltatás, termékértékesítés teljesítésére.

 

A NAV honlapján található adatbázisok (www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok) tartalmazzák többek között a létező adóalanyokat, a megbízható adózókat, az adóhiányosokat, a törölt adószámosokat, az áfabevallást több mint két bevallási időszakon keresztül be nem adókat, a köztartozásmentes adózókat, a végrehajtás alatt állókat és a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatókat is.

 

Az idén július óta működő Online Számla rendszerben a számla befogadója lekérdezheti a legalább 100 ezer forint áfatartalmú, hiteles számlák adatait. Ez megkönnyítheti a számlakibocsátó partner online számlaadat-szolgáltatási gyakorlatának, esetleges adatszolgáltatási hiányosságainak megismerését. A rendszer, egyéb szolgáltatásai mellett képet ad az üzleti partnerek megbízhatóságáról is.

 

A NAV részletes útmutatót adott ki a témában (3012/2017. útmutató az áthárított általános forgalmi adóra vonatkozó levonási jog érvényesítéséről és annak adóhatósági ellenőrzése során figyelembe vett szempontokról), amely letölthető a NAV honlapjáról: https://www.nav.gov.hu/nav/szabalyzok/utmutatok.”

 

A nem vagy nem kellően ellenőrzött üzleti kapcsolat kockázati a következők lehetnek.

  • A partnerrel folytatott üzleti kapcsolat fiktívvé minősítésének lehetősége a számla áfa-tartalmának, illetve a teljesítmény költségként való elszámolásának tilalmát jelenti. Ha erre egy ellenőrzés keretében derül fény, akkor bírság és késedelmi kamat vonzata is van.
  • A nem megbízható partnerrel folytatott ügyletek esetén az adóhatóság látókörébe belekerülhetnek azok a cégek is, amelyek valós ügyleteket bonyolítottak. Egy ilyen ellenőrzés alkalmával sok felesleges energiát emészthet fel annak a bizonyítása, hogy az ügylet nem volt fiktív.
  • Ha a partner működése nem kielégítő, akkor akár a vele szembeni követelés jogszerűsége egy peres eljárásban is nehézkessé válik és a behajtás költségessé válhat.

 

A NAV a támogató eljárásaival és adatbázisaival sok segítséget tud adni a gazdálkodóknak arra, hogy legális és reális információkat szerezzenek a mindenkori partnereikről. Ez mellett a számviteli szakemberek egy vevő vagy szállító beszámolójából is sok hasznos információval szolgálhatnak.

 

 

Budapest, 2018. november 08.

 

Tisztelettel:

dr. Sallai Csilla

Kamarai tag könyvvizsgáló

 

Forrás: www.stallum.hu