Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

EKAER – mi várható az év végén?

December 11-én adtuk át Pankucsi Zoltán úrnak azt a levelünket, melyben kérdéseinket, aggodalmainkat, valamint javaslatainkat fogalmaztuk meg az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) bevezetésével kapcsolatban. A beadvány elkészítése előtt egyeztetést folytattunk a Logisztikai Egyeztető Fórummal is, akik tömörítve a szállítmányozási/fuvarozási/logisztikai szakmát, több mint 60 kérdést fogalmaztak meg. Mi ezeket a gyakorlati szempontokat egészítettük ki a könyvelés/cégvezetés során előforduló, “másik oldal” problémáival, olyanokkal, hogy pl. mi a helyzet vajon abban az esetben, ha a leszállított árukról szóló számla nem egyezik a leszámlázott mennyiséggel.

 

Ezen kívül számos más olyan problémára is felhívtuk a figyelmet, melyek arra mutatnak rá, hogy a jelenlegi rendszer januári bevezetése véleményünk szerint igen nagy hiba lenne.

 

Kértük a Nemzetgazdasági Minisztériumot arra, hogy a több tucat nyitott kérdés, valamint az egyéb, speciális, de nagy számban előforduló esetek (pl. postai küldemények) miatt a rendszer tesztüzemét 2015. február 28-ig tolják ki, és eddig az időpontig mindenki mentesüljön a jogszabályban leírt szankcióktól. Azt gondoljuk, hogy aktív szakmai egyeztetéssel elérhető, hogy az előttünk álló idő elegendő legyen arra, hogy a piaci szereplők felkészülhessenek egy új rendszer használatára.