Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Az online számlázásról őszintén – reagálás a napi.hu cikkére

Jelen cikkben szeretnénk a valódi könyvelői tapasztalatokat, és véleményeket megosztani az olvasókkal, valamint reagálni a napi.hu internetes portálon megjelent

„Elsült a kormány csodafegyvere – íme, az első tapasztalatok” című cikkre.

 

Az online számlázás hátterének bemutatásától eltekintve (hiszen feltételezzük, hogy azzal olvasóink tisztában vannak) két olyan lényeges dologra hívja fel a Minősített Könyvelők Egyesülete (MINKE) a figyelmet, mely mind a fent hivatkozott cikkből, mind a híradásokból kimaradt.

 

Ezek: Számos helyen volt olvasható, látható, hallható, hogy az online számlával kapcsolatos feladatok, ún.: regisztráció, kézi számlák rögzítése, stb. összefüggésben áll a könyvelői feladatokkal.

Ezt a tényt erősíti a napi.hu cikke is, hiszen könyvelőt, valamint könyvelői szervezetet képviselő személyeket kérdez meg az üggyel kapcsolatban.
A MINKE álláspontja az, hogy a júliustól már élesben bevezetésre kerülő, online számlázás, illetve adatszolgáltatás NEM KÖNYVELŐI FELADAT.

 

Ezt az állításunkat igazolja az egyesületünk oldalán e témában létrehozott szavazás pillanatnyi állása is, miszerint a beérkezett 726 szavazat 97 %-a szerint a kézi számlák NAV felé történő adatszolgáltatása a számlát kiállító vállalkozás feladata. Ezen okból mind a napi.hu, mind más hírportálnak javasoljuk, hogy e témában vállalkozói érdekvédelmi szervezeteket, és kisvállalkozókat kérdezzenek a továbbiakban az online számlázás gyakorlati megvalósításával kapcsolatban.
Gyakorlatilag egyetlen helyen (a szakmai fórumokban szereplők magánvéleményét leszámítva) sem olvashattunk arról, hogy a NAV az utolsó pillanatokra hagyta a rendszer üzembehelyezését, rengeteg volt a leállás, és az előre bejelentett, vagy épp adhoc jellegű hibák miatti karbantartás.

 

Nem volt lehetőség többek között a kézi számlák rögzítésére kialakított felületek tesztelésére sem, nemhogy hetekkel vagy hónapokkal a határidő előtt, hanem napokkal sem. Emiatt azt gondoljunk, hogy annak a könyvelőnek és cégvezetőnek sem volt könnyű dolga, aki jogkövető módon, határidőre szerette volna megismerni teendőit, és eleget tenni minden feladatának.

 

A MINKE, illetve értesüléseink szerint a könyvelői társadalom is megdöbbenéssel olvasta a napi.hu cikkét, mind Zara László, mind Ruszin Zsolt kijelentéseit.
Mint könyvelői érdekvédelmi szervezet, szeretnénk hangsúlyozni, hogy a fenti téma – mint ahogy a nemrég nagy port kavaró GDPR sem – nem könyvelői feladat!

 

Tapasztalatunk az, hogy ezeken, a könyvelők számára is sokszor új, és ismeretlen területeken a könyvelő Kollégák a legtöbb esetben segítő félként igyekeznek az ügyfeleik jogkövető magatartását biztosítani, ezt a lelkiismeretes munkát pedig elismerni és megköszönni illenék…

 

Jelen változások véleményünk szerint azt követelik meg, hogy a vállalkozói szféra végre vegye észre, hogy a cégvezetés, egy vállalkozás alapítása felelősséget, és feladatokat is jelent az ügyvezetők részéről.

 

A nap mint nap tapasztalt „majd a könyvelőm elintézi” vállalkozói hozzáálláson egyre inkább változtatni szükséges, ezért egyben felhívjuk a cégvezetők figyelmét arra, hogy a jogkövető magatartás biztosítása elsősorban nem könyvelői feladat, hanem annak elvégzése az ügyvezető/egyéni vállalkozó hatáskörébe tartozik.

 

Ehhez természetesen sok könyvelő segítséget nyújthat, azonban ezt általános elvárásnak tekinteni, a feladatok elvégzését könyvelői feladatok közé sorolni nagyon nagy hiba lenne.

 

Végül szeretnénk megköszönni minden Kollégának, aki folyamatosan segíti a kisvállalkozásokat a jogszabályok betartásában, egyben kérjük a hazai vállalkozókat, hogy a felmerülő kötelezettségeiknek felelősséggel tegyenek eleget!