Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Árbevétel kimutatásának új szabályai a Számviteli törvényben, befejezetlen termelés – befejezetlen szolgáltatás – félkész vagy késztermék

Ehhez a témakörhöz szervesen kapcsolódik még a 2020.01.01-től a számviteli törvénybe új fogalomként bekerült szerződés elszámolási egysége. Ez a témakör már kidolgozásra került, ezért ezzel ebben a szakmai cikkben már nem foglalkozom.

 

Árbevétel kimutatásának új szabályai

 

A gazdasági események nettó módon történő elszámolása első sorban az egyéb tételek és a pénzügyi tételek között. Ez azt jelenti, hogy a beszámolóban az ügyletek nyeresége vagy vesztesége jelenik meg egyéb bevételként, egyéb ráfordításként, pénzügyi műveletek bevételeként vagy ráfordításaként. Így nem kell külön könyvelni és bemutatni az eredmény kimutatásban, csak az egyenleget. Az új nettósított elszámolás az eredeti követelést az eladónál az átruházott - forgóeszközök között kimutatott – követelésekre és az értékesített immateriális jószagokra, a tárgyi eszközökre vonatkozik. Az új szabály 2021.01.01-én lépett hatályba.

...

Tagunk vagy?

Ön még nem tagja a MINKE-nek?

Tovább a regisztrációhoz