Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Várható NAV-os informatikai fejlesztések…

2020.11. 09-én a NAV online videokonferencián tájékoztatta az érdekképviseleti szerveken keresztül a könyvelőket is arról, hogy milyen elképzelések, célok, és lehetőségek rejlenek az ún. „SAF-T” projekt fejlesztéseinek köszönhetően. Az előadásra a MINKE Tagjai is meghívást kaptak, így a szakma valódi bevonását, tájékoztatását a NAV ez esetben vitathatatlanul teljesítette.

 

Szeretnénk jelen írásunkkal néhány szóban tájékoztatni azokat a könyvelőket is, akik nem tagjai egyesületünknek, így közvetlenül nem vehettek részt a videokonferencián.

 

A projekttel kapcsolatban a legfontosabb kiemelni egyelőre azt, hogy nincs jogalkotói döntés e témában, így a NAV által bemutatott elképzelések megvalósulásának határidejére vonatkozóan nem tudunk felvilágosítást adni, azonban szükségesnek látjuk a fejlesztések ismertetését, hiszen a megismert rendszerek bevezetésének lehetősége – ahogy az online számla adatszolgáltatás is mutatja – nagy valószínűséggel néhány éven belül megtörténhet.

 

Mi is az a SAF-T?

Egy „Standard audit file”, mely az adózással összefüggő, ellenőrzéskor szokásosan átadott adatok leírására szolgáló adat struktúrát tartalmazza. Nemzetközi összehasonlításban az látható, hogy nincs egységes rendszer az országok között, igen szerteágazó a nemzetközi gyakorlat e téren.

A NAV hangsúlyozta ennek a rendszernek a bevezetésének előnyeit, melyek között véleményünk szerint az ellenőrzési tevékenység átalakulása, egyszerűsödése a legfontosabb. Ezen adatstruktúra bevezetése, kötelező előírása által a NAV részére beérkezett adatok azonos struktúrában érkeznének, mely – valljuk be a könyvelők számára is könnyebbség lehet – megkönnyíti a bekért adatokkal kapcsolatos eddigi munkát (milyen bizonylatokra van szüksége a Hivatalnak), ugyanakkor egy vizsgált időszak, egységes adatstruktúrában történő megküldése esetén a gépi ellenőrzés szerepe lényegesen megnő, átértékelődik. Tisztán látszik, hogy a rendszer bevezetése esetén olyan fokú szoftveres ellenőrzés lebonyolítására lesz lehetősége a NAV-nak, mely által jóval gyorsabb és hatékonyabb lehet az ellenőrzési munka, és a különböző algoritmusok folyamatos fejlesztése, gyakorlatilag az „ellenőrzési szoftver okosítása” révén egyre hatékonyabb lehet a gépi adatellenőrzés.

 

A konferencia során bemutatott prezentációt a MINKE Tagok megkapták, melyben további információk, részletek derülnek ki a tervezett rendszerről.

 

Amennyiben Te is szeretnél a továbbiakban első kézből értesülni a NAV fejlesztéseiről, csatlakozz a Minősített Könyvelők Egyesületéhez az alábbi linken történő regisztrációval:

https://www.minositettkonyvelok.hu/csatlakozom