Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Változik az árufuvarozói engedélyhez kötött járművek köre

Bár nem kifejezetten „könyvelői feladat”, azonban árufuvarozó ügyfeleinket tetemes bírságtól menthetjük meg, ha figyelmeztetjük őket, hogy az árufuvarozói engedély feltételrendszere 2022.05.21-től változik. Erre azért fontos már most felhívni az érintettek figyelmét, mert az engedély kiadása hosszabb időt is igénybe vehet. Az erre vonatkozó szabályokat a 261/2011. (XII.7.) Korm.rendelet tartalmazza. Jelenleg a 3,5 tonnát meghaladó legnagyobb össztömegű tehergépjárművel díj ellenében végzett közúti áruszállításhoz kell árufuvarozói engedély. 2022.05.21-től viszont már a 2,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművekre kell lennie közúti árutovábbítási engedélynek, ha közúti áruszállítási tevékenységet végez a szolgáltató.

 

Nagyon sok jármű megengedett össztömege haladja meg a 2,5 tonnát (ez az adat a forgalmi engedély F.1-es rublikájában található). Ha van a közúti áruszállítást végzőnek ilyen járműve, akkor ajánlott sürgősen megkeresnie a közlekedési hatóságot, mert az engedély kiadása elég sokáig eltarthat, 2022.05.21-től pedig ezekkel a járművekkel csak az árufuvarozói engedély birtokában lehet közúti áruszállítást végezni.

 

2022.03.07.

 

                                                                                                                           Mészáros Anikó

                                                                                                                           MINKE szakértő

 

 

Csatlakozz a több, mint 1500 tagunkhoz, hogy minél több segítséget kihasználhass, kattints és nézd meg, megfelelesz-e a kritériumrendszerünknek:

https://www.minositettkonyvelok.hu/csatlakozom