Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Vallási egyesületek részére 1%-os felajánlások aktuális kérdései

Két dologra szeretném e tekintetben a figyelmeteket fókuszálni a címben szereplő témával kapcsolatosan, az egyik a vallási egyesületek tekintetében bekövetkező változás, a másik pedig a civil szervezet adatkérése azon felajánlókról, akik adataikat a bevallásukban elérhetővé tették e célból!

 

Azon egyesületek, amelyek vallási, egyházi tevékenységet végeznek –netán korábban egyházból lettek egyesületté– az egyházi törvény változásának okán az idei év tavaszától vallási egyesületnek minősülnek, az időközben –október elején– ehhez kapcsolódóan megjelent kormányrendelet és a törvény változásai okán ezek a szervezetek a jövőben nem gyűjthetik az 1%-os felajánlásaikat adószám alapján, hanem nekik e célból technikai számot kell kérniük!

A technikai szám kérés e-papír formájában, az adóalany nyilvántartáshoz címezve, szabad formátumú levélben történik, megadva benne a szervezet alap adatait, és célszerűen csatolva az illetékes törvényszék végzését, mely alapján ők vallási egyesületnek minősülnek!

 

Azon esetekben, amikor a korábbi időszakban –jellemzően az egyházból lett egyesületeknél– már volt technikai száma az egyesületnek, akkor kérheti, hogy részére a régi technikai számot állapítsa meg az adóhatóság!

 

A technikai szám megállapítása iránt benyújtott kérelmek előterjesztésére nyitva álló határidő 2019. 12. 31-e!

 

Fontos figyelemmel lenni arra, hogy zömében az adóhatóság határozattal már törölte az ilyen vonatkozású egyesületek adószámait az 1%-os felajánlásra jogosult szervezetek listájából, a határozatok –legalábbis az én tapasztalatom szerint– cégkapukra érkeztek, tehát előfordulhat, hogy akár a könyvelő tudta nélkül is megkaphatta az érintett szervezet. Ezzel egyidejűleg az illetékes törvényszékek is megkezdték ezen szervezetek részére az új nyilvántartási számok kiadását, és azok vallási egyesületté nyilvánítását, melyről a határozatok, végzések a szervezetek cégkapuira érkeztek, érkeznek.

 

2019 október 15-ével megnyílt a lehetőség arra, hogy a civil szervezetek a 19EGYAD nyomtatvány segítségével lekérjék azon felajánló magánszemélyek adatait, akik ehhez a bevallásukban hozzájárultak!

Az EGYAD nyomtatványt fő szabály szerint a könyvelő is benyújthatja, itt viszont felhívnám a figyelmet, hogy adatvédelmi okok miatt célszerű a civil szervezet ügyfelünk írásos felhatalmazását kérni erre, a későbbi problémák elkerülése végett!

Az EGYAD nyomtatványok benyújtása folyamatos, nincs konkrét időponthoz kötve, a benyújtástól számított 30 napon belül a hivatal megküldi a listát, tapasztalatom szerint ez egy-két napra redukálódott az idén.

 

 

Suller Krisztina
regisztrált mérlegképes könyvelő
adótanácsadó
termékdíj ügyintéző