Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Tevékenységekhez szükséges szakképesítések, engedélyek leírása hol található meg? – KAVIR

Sokáig használtuk az e-tus.hu oldalt, amikor arra kerestük a választ, hogy egy-egy tevékenységi körhöz milyen szakképesítés és engedély szükséges. Tavaly azonban ez az oldal megszűnt és minden ezzel kapcsolatos kérdésünkkel telefonon vagy írásban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához kellett fordulnunk.

 

Most a Kamara készített egy oldalt „Kamarai Vállalkozói Információs Rendszer” néven, mely a https://kavir.mkik.hu/ linken érhető el. Ennek tudnivalói olvashatók az alábbiakban.

 

A jelzett oldalon az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásához előírt hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről, valamint az azokhoz szükséges képesítési előírásokról kapunk információt. Ugyan az oldal alapvetően az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásához szükséges információkat tartalmazza, azonban kiválóan alkalmazható a cégeknél is. Természetesen az oldalon leírtak csak tájékoztató jellegűek, azonban mindegyiknél odaírták az információra irányadó jogszabályi hivatkozást, így ellenőrizhető, hogy a jogszabályban még mindig az van-e leírva, ami az oldalon megjelent.

 

A „Keresés indítása” után megjelenő oldalon információt kaphatunk arról, hogy „Hogyan működik” a a KAVIR (a keresési feltételeket és a találati listát hogyan szűkíthetjük), illetve hogyan tudjuk megjeleníttetni a bennünket érdeklő információt (a „Találatok” listában kell a TEÁOR vagy az ÖVTJ oszlopban szereplő tételre kattintani).

 

A https://kavir.mkik.hu/search oldalon a „Keresendő kifejezés” rovatba bármilyen szót beírhatunk. Javaslom a tudásbázis használatának megkezdésekor kicsit „játszani” a keresési feltételek szűkítésével és a találatok szűrésével. Nekem az tűnik a legjobb megoldásnak, hogy a KSH oldalán megkeresem a tevékenységhez tartozó TEÁOR- ( https://www.ksh.hu/teaor_kereso ) vagy ÖVTJ-számot ( https://www.ksh.hu/ovtj_kereso ), és arra keresek rá, mivel például a „könyvelés” kifejezésre rákeresve 35 találat van (a pálinka gyártásától elkezdve a tüzelőanyag-külkereskedelmen keresztül a 3. oldalon jutunk csak el a 69.20 Könyveléshez). Persze előfordulhat az is, hogy a kifejezésre nincs olyan sok találat (az „autószerelő” szóra például csak 9 találat jelent meg).

 

A „Keresési feltételek” szűkítése és a „Találatok szűrése” is jól jöhet olykor, azonban tapasztalatom szerint ezek használatával előfordulhat, hogy olyan találat is eltűnik, amire pedig szükségünk lenne. Persze nagyon hasznos lehet, ha egy tevékenységnél például csak azokat a tevékenységi köröket szeretnénk látni, melyekhez nem kell szakképesítés.

 

Ha már van találati listánk, akkor érdemes a TEÁOR’08 számra kattintani, ugyanis ebben az esetben az összes ide tartozó ÖVTJ-számra vonatkozó információ is megjelenik.

 

Milyen információkat láthatunk?

 • Az Általános információk „fülön”:
  • ÖVTJ-szám kódja, megnevezése.
  • A gazdasági tevékenység leírása (vagyis mit jelent maga a fogalom).
  • A gazdasági tevékenység tartalma (ez a KSH oldalán lévő leírással megegyező).
  • Információ arról, hogy a tevékenység engedélyköteles-e.
 • A Képesítés „fülön”:
  • A tevékenységre előírt képesítés minden adatát (például megnevezés, azonosítószám, tanulmányi terület KEOR-száma, szakiránya, helyettesítő képzése, stb.).
  • A képesítést előíró jogszabály (melyre rákattintva a net.jogtar.hu oldalra navigál).
 • Az Engedély és bejelentés „fülön”:
  • Milyen engedély kell az adott tevékenységhez?
  • Melyik hatóság adja ki az engedélyt?
  • Mely jogszabályok írják elő az engedélyre vonatkozó szabályokat? (A jogszabály nevére kattintva a net.jogtar.hu oldalra navigál, ahol az első találat az adott jogszabály.)
  • Milyen oldalon található még plusz hasznos információ az engedélyezéssel kapcsolatban?

 

Bízom benne, hogy ezzel az információval tudtam segíteni az ügyfelek kérdéseire való válaszadásban és mindenki számára segítséget fog adni ez az oldal!

 

2022.04.06.

 

                                                                                                                                       Mészáros Anikó

                                                                                                                                       MINKE szakértő

 

VÉGEZD EL A KÖTELEZŐ TOVÁBBKÉPZÉST NÁLUNK

MOST KEDVEZMÉNYES ÁRON: 

19.900,-Ft HELYETT 16.900,-Ft

KATTINTS IDE ÉS HASZNÁLD A “SUMMER” KUPONT

 

 

 

Szeretnél hozzáférni az összes szakmai anyagunkhoz? Jelentkezz az alábbi linken egyesületünkhöz:

https://www.minositettkonyvelok.hu/csatlakozom