Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Szünetelő egyéni vállalkozók járulék és áfa bevallásával kapcsolatos változás

Az adóhatóság 2023. augusztus 21-jén tette közzé honlapján azt a hírt (https://nav.gov.hu/ado/art/Nem_kell_soron_kivul_bevallast_beadnia_a_szunetelo_egyeni_vallalkozonak), hogy 2023. július 15. óta a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozónak, ügyvédnek, szabadalmi ügyvivőnek, valamint közjegyzőnek nem kell soron kívül, hanem elegendő a teljes bevallási időszak végén benyújtania bevallását.

 

Érdemes tudni, hogy ez konkrétan az áfabevallásra (’65) és a szochó- és járulékbevallásra (’58) vonatkozó információ. Ezeket egyébként eddig szünetelőknél a szünetelés kezdetétől számított 30 napon belül be kellett adni úgy, hogy a bevallás típusánál az „S” betűvel jelöltük a szünetelés tényét. Innentől ezt a kódot nem kell alkalmazni ezen bevallásokban, és csak azért nem vették ki teljesen belőlük, mert ugye van még olyan adóalany, akinek korábbi időszakra kell pótlást, helyesbítést vagy önellenőrzést beküldenie így.

 

A változás konkrétan azt jelenti, hogy a szüneteltetés megkezdésétől függetlenül a teljes bevallási időszakra kell innentől bevallását benyújtani a szünetelőknek akkor is, ha időközben befejezik a szünetelést, és újra gyakorolják tevékenységüket. Ugye ez havi áfa és járulékbevallási gyakoriságnál nem sok változást eredményez, hiszen egy hónapig úgyse térhet vissza senki se a szünetelésből. Viszont negyedéves gyakoriságnál simán előfordulhat, hogy a negyedév különböző részein történik a szünetelés (csak az elején, közepén vagy a végén, illetve esetleg az elején és a végén is).

 

Hogy miért is különösen fontos téma ez most így október elején? Azért, mert az átalányadózó egyéni vállalkozók harmadik negyedéves 2358-as járulékbevallásának október 12. a határideje, és szüneteltetés esetén merőben máshogy kell beküldeniük azt, mint az első két negyedévben tették.

Nézzünk is egy példát erre a bevallásra, ha mondjuk egy főállású átalányadós egyéni vállalkozó 2023.07.25-től 2023.09.15-ig szünetelt!

 

A főoldalon tehát a szokásos kitöltést kell elvégezni a teljes negyedévre:

 

Az AT-01, AT-02 és AT-03-as lapokat szokásosan kitöltjük teljes hónapos időszakra, és természetesen a kiszámított járulékalapokat tüntetjük fel (ha minimumra kötelezett az adóalany, akkor értelemszerűen a havi minimumot arányosítva). Ugye augusztus hónapra az 1. és a 35. sor is biztosan nulla lesz. A másik két hónapban pedig ne felejtsük el az idén bevezetett göngyölítéses szabályt alkalmazni, azaz kettővel osztjuk ezt a negyedéves jövedelmét a vállalkozónak!

 

Ezután a szünetelés időtartamát a 02-es lapon a „Biztosítás szünetelése, járulékfizetés alól mentes időtartam” rovatban kell feltüntetni. Mivel itt három hónapot is érint a szünetelés, ezért három ilyen 02-es lapunk lesz, amelyek így fognak kinézni:

 

TIPP: ezeket a lapokat legegyszerűbben a jobb felső sarokban lévő „Új lap adat átmásolással” gombbal tudjuk elkészíteni.

 

 

Budapest, 2023. október 12.

Fülöp Olga, a Számpatikus,
“az online bizniszek adózási szakértője”
MINKE szakértő