Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Pmt. 2020. január 10-i változásai

Pmt. 2020. január 10-i változásai

 

 

A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozása megelőzéséről szóló 2017. évi LIII. törvény módosítása 2020. január 10-én lépett hatályba. A Pmt. 65. § (1) bekezdése értelmében a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda (PEI) felügyelete alá tartozó szolgáltatók kötelesek belső szabályzatot készíteni, a tevékenység megkezdését követő 45 napon belül, melyre vonatkozó jóváhagyás iránti kérelmet e-Papíron a belső szabályzattal együtt a PEI részére meg kell küldeni.

 

A könyvelői, adószakértői, okleveles adószakértői és adótanácsadói, valamint ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatóknak 90 napon belül (tehát 2020. április 09-ig) át kell dolgozniuk belső szabályzatukat, melyet a PEI részére nem kell megküldeni, sőt tájékoztatni sem kell az átdolgozás megtörténtéről a PEI-t. Az új típusszabályzatokat a PEI a NAV honlapján előre láthatóan 2020. február végéig teszi közzé.

 

Székhelyszolgáltatók ezen tevékenységüket a PEI-nek írásban kötelesek bejelenteni, és csak ezután folytathatják tevékenységüket. Bejelentéshez csatolni kell a belső szabályzatot, az érintett személyek 30 napnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítványát, a székhely biztosítására vonatkozó megbízási szerződést, a székhelyszolgáltatás helyéül nyilvántartott ingatlan tulajdoni lap másolatát, illetve ha nem a székhelyszolgáltató kizárólagos tulajdona az ingatlan, és/vagy nincs bejegyezve a használati jog, akkor az ingatlan tulajdonosának írásbeli hozzájárulását.

 

Nemesfémmel vagy ezekből készült tárgyakkal kereskedők átvilágítási kötelezettsége 4,5 millió Ft-ot elérő vagy meghaladó összegű ügyleti megbízás teljesítése esetén beáll. Az értékhatár 3,6 millió Ft-ról 4,5 millió Ft-ra emelkedett, azonban míg korábban csak a készpénzes ügyleteket kellett figyelembe venni, most már minden ügylet (készpénzes, átutalásos, bankkártyás) beleszámít. A pénzmosási szabályzatot 90 napon belül, legkésőbb 2020. április 09-ig át kell dolgozniuk. Mintaszabályzat a https://mkeh.gov.hu/nemesfemvizsgalat/PmtUtmutato oldalon lesz, jelenleg még nem elérhető.

 

Árukereskedők ügyfélátvilágítási kötelezettsége 3 millió Ft-ot (korábban ez 2,5 millió Ft volt) elérő vagy meghaladó összegű ügyleti megbízás teljesítése esetén, itt viszont megmaradt, hogy ez csak a készpénzes ügyletek teljesítése esetén érvényes. A pénzmosási szabályzatot szintén 90 napon belül, legkésőbb 2020. április 09-ig át kell dolgozniuk. Mintaszabályzat a https://mkeh.gov.hu/nemesfemvizsgalat/PmtUtmutato oldalon lesz, jelenleg még nem elérhető.

 

Kovács Andrea

okl.adószakértő