Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Közlemény – megdöbbentő a KATA módosítása!

Budapest, 2022. július 12. – A Minősített Könyvelők Egyesülete megdöbbent a KATA módosításáról szóló törvényjavaslat láttán. Sajnáljuk, hogy ilyen törvényjavaslat megszülethetett. Úgy véljük, ha elfogadásra kerül, akkor annak többszázezer becsületes kisadózó lesz a kárvallottja, kérjük, hogy ebben a formában a javaslatot ne fogadja el az országgyűlés!

 

Aggályunkat fejezzük ki a törvényjavaslat miatt, mert többszázezer család életét dúlja fel. Természetesen a KATA átalakítása szerintünk is szükséges. Azonban álláspontunk szerint a lehető legrosszabb megoldás született. A változtatások életszerűtlenek, teljesíthetetlenek, a katás vállalkozók több mint háromnegyedének más adózási formát kell keresni.

A törvényjavaslat szerint a katások, a taxisokon kívül, csak magánszemélyeknek és őstermelőknek nyújthatnak szolgáltatást, értékesíthetnek terméket. Ugyanis ha kifizetőtől, vagyis például cégtől, egyéni vállalkozótól, költségvetési szervtől kapnak bevételt, akkor azonnal megszűnik a KATA-alanyiságuk.

 

Lényegében a fodrász, a műkörmös, a kozmetikus, a sminkes, könyvelők, bármilyen szerelő, az építőiparban dolgozó, a személyi edző, a hálózatépítő, a kisboltot üzemeltető, a webshopos, a programozó, és még sorolhatnánk tovább, lényegében a taxisokon kívül mindenki borzasztóan nehéz helyzetbe kerül ősztől. Mivel mindegyiküknél előfordulhat, hogy egy kifizető kér tőlük számlát, így választhatnak: vagy nem szolgálják ki őket, vagy nem katáznak. A legrosszabb esetben csak a munka elvégzése után derül ki, hogy a számlát kifizető felé kell kiállítani, így választhatnak, hogy ingyen dolgoztak, vagy azonnal kizárják őket a katából.

 

A Minősített Könyvelők Egyesülete kéri, hogy a törvényjavaslatot ne fogadja el az Országgyűlés, ehelyett széleskörű szakmai egyeztetés után egy olyan jogszabályt alkossanak, amely megfelelő az államháztartásnak és a vállalkozóknak is.

 

Minősített Könyvelők Egyesülete
2022. július 12.