Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

KATA adó kiszámítása és bevallása – A határidő: 2022. február 25.

KATA adó kiszámítása és bevallása

A határidő: 2022. február 25.

 

A KATA eddigi talán legnagyobb változása volt a tavalyi évben bevezetett 3 millió forintos értékhatár, ami akkor kap szerepet, ha egy vevő részére ennél nagyobb összeget számlázott a kisadózó. Az ezt meghaladó összegek után a vevő, külföldi vevő esetén pedig a kisadózó fizet 40 %-os különadót. Az első forinttól kezdve különadót kell fizetni továbbá az olyan bevételek után, amelyet kapcsolt vállalkozásától kapott a kisadózó. Ez a különadó megkavarja az idei bevételi jelentéseket azoknál a kisadózóknál, akiknek a bevétele meghaladta a 12 millió Ft-ot.

 

A kisadózók számára a legfontosabb dátum minden évben február 25-e, eddig kell benyújtani az előző évre vonatkozó bevételi nyilatkozatot, és –12 millió Ft feletti árbevétel esetén– eddig kell megfizetni a 12 millió Ft feletti bevétel után fizetendő 40 %-os KATA adót. Ez az idei évig egy egyszerű feladat volt, a teljes előző évi bevételt meg kellett határozni, és kiszámítani a 12 millió Ft feletti rész 40 %-át. Az online számlázási rendszerek akár maguktól is el tudták készíteni ezt a nyilatkozatot.

 

Azonban a tavaly bevezetett különadó ezt a számítást bonyolítja meg. A kétszeres adóztatás elkerülése érdekében ugyanis, a 12 millió Ft-os értékhatár számítása során figyelmen kívül kell hagyni azokat a bevételeket, amelyek után már kell 40 % különadót fizetni akár azért, mert kapcsolt vállalkozástól származó bevétel, akár azért, mert egy vevő felé meghaladta a 3 millió Ft-ot a tavalyi évben számlázott összeg.

 

Az idei számítás menete:

+ Összes bevétel

– Egy vevő felé számlázott 3 millió Ft feletti összeg

– Kapcsolt vállalkozásoktól kapott összeg

= KATA adó szempontjából számított bevétel

– 12 millió Ft

= KATA adó alapja

× 40 % KATA adó

= 2022. február 25-ig fizetendő KATA adó

 

A számítás pontos elvégzéséhez segítséget nyújt, hogy a belföldi vevőknek január 31-ig adatot kellett szolgáltatniuk a kisadózóknak, hogy mekkora összeg után fizettek különadót. A kisadózónak elvileg tehát külön kimutatás nélkül is rendelkezésre kell, hogy álljanak ezek az értékek.

 

Nagyon fontos, hogy az egy vevő felé 3 millió Ft felett, illetve kapcsolt vállalkozás felé számlázott összeget attól függetlenül figyelembe kell venni, hogy a vevő fizette a különadót vagy pedig a kisadózónak kellett azt befizetnie, mert külföldi vevőről van szó. Azaz, akkor is a teljes 3 millió forint feletti rész, illetve akkor is a teljes kapcsolt vállalkozás felé kiszámlázott összeg csökkenti a fenti számítás során a bevételt, ha egyébként abból a kisadózó maga fizetett különadót.

 

 

További korrekciók

Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a kisadózó nem egész évben volt aktív, és egy vagy több hónapon keresztül szüneteltette a tevékenységét. Ez esetben nem 12 millió Ft a KATA adó értékhatára, hanem annyiszor 1 millió Ft, ahány hónapig aktív volt 2021-ben a kisadózó KATA-alanyisága. Ez azonban nem hat ki sem a 3 millió Ft-os értékhatárra, sem a kapcsolt vállalkozások miatt fizetendő különadóra, ezek függetlenek attól, hogy mennyi ideig KATA-zott a kisadózó. Tehát a fenti számítás első négy sora változatlan marad, a 12 millió Ft viszont ennek megfelelően alacsonyabb érték lesz.

Végül fontos észben tartani, hogy sem a fenti számítás, sem a különadó fizetés nem mentesít az alól, hogy jelenteni kell minden olyan vevőt a már említett február 25-i határidőig, akinek több, mint 1 millió forintot számlázott a kisadózó. Erről egyébként a belföldi vevőknek maguknak is adatot kell szolgáltatni, de nekik március 31-ig van erre határidejük.

 

Budapest, 2022. február 15.

 

                                                                                                                                              Kovács Andrea

                                                                                                                                              MINKE Szakértő

 

 

Úgy érzed egyedül vagy a problémáiddal? Mi biztonságot nyújtunk a munkádhoz…

 

Csatlakozz a több, mint 1500 Tagunkhoz és használd ki a MINKE szolgáltatásait, kattints a linkre és nézd meg mit nyújt Neked a Tagságunk: www.minositettkonyvelok.hu/csatlakozom