Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Jelentős munkavédelmi és munkaügyi bírság mérték növekedés márciustól

Az elmúlt év végén jelent meg az a munkavédelmi tárgyú jogszabály módosítás, mely lehetővé teszi, hogy ne legyen kötelező minden munkakör esetén foglalkozás-egészségügyi („üzemorvosi”) vizsgálat. Azon munkaköröket, ahol ettől nem lehet eltekinteni, az ágazati miniszter 2024. szeptemberéig sorolja fel és teszi közzé.

 

A legújabb munkavédelmet és vele együtt a munkaügyet érintő jogszabály változás 2024. február 14. napján megjelent a Magyar Közlönyben (24 és 25/2024. (II.14.) Korm. rendelet). A jogszabály értelmében 2024. márciusától a munkavédelmi bírság maximális összege 10 millió forintról 100 millió forintra emelkedik.

 

A foglalkoztatás-felügyeleti (“munkaügyi”) bírság minimális mértéke is változik, mégpedig 30.000 Ft-ról 150.000 Ft-ra, a maximális összege pedig a foglalkoztatottak létszámától függően 10 millió forintról 20, illetve 25 millió forintra emelkedik.

 

A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság bírság számítási gyakorlata az elmúlt év második felében változott, hasonlít a munkavédelmi bírság számításhoz. A foglalkoztatottak létszámának, az árbevételnek, az eredményének, a szabálysértéssel érintett munkavállalók létszámának és a megsértett előírásoknak a figyelembevételén alapul, amelyben a kötelezések kitűzött határidőkben történő teljesítésével némi kedvezményt lehet elérni.

 

További fontos kérdés, hogy a vonatkozó jogszabályok alkalmazása során azon szabálytalanságokat, melyek elkövetése esetén adható bírság, de eddig nem adtak, visszavezetik-e a bírságolandó szabálytalanságok közé? Hoznék erre egy gyakorlati példát, amely a munkaidő nyilvántartás vezetési hiba, mulasztás. Fenntartják-e még ezt a gyakorlatot, hogy ha nincs munkaidő nyilvántartás, vagy nincs előírás szerint vezetve, akkor nem bírságolnak? Végül is ez a dokumentum lenne minden számonkérés, ellenőrizhetőség alapja. A hatóság, ha nem csak az összegeken, de a gyakorlatán is szigorít, akkor az eddigi 30 ezer forintos minimális bírságösszeg 150 ezer forintra emelkedése mindenkit nagyobb odafigyelésre fog sarkallni.

 

Budapest, 2024. február 19.

 

 

                                                                                                                           Kovács György

munkaügyi tanácsadó

MINKE Szakértő

 

 

MÉG NEM VAGY TAG? SZERETNÉL MiNDENRŐL A LEGGYORSABBAN TÁJÉKOZTATÁST KAPNI?

CSATLAKOZZ A

MINŐSÍTETT KÖNYVELŐK EGYESÜLETÉ-hez!

 

www.minositettkonyvelok.hu/csatlakozom