Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Ismét közeleg az iparűzési adóelőleg fizetési határidő

FIGYELEM! Szeptember 15. minden évben a helyi adók (pl. iparűzési adó) fizetési határideje is (illetve a gépjárműadóé is, csak azt már a NAV-nak fizetjük).

Iparűzési adóról augusztus – szeptember folyamán a legtöbb vidéki önkormányzat küldött a cégkapura folyószámlát is tartalmazó értesítőket, Budapest pedig az éves bevallás beküldése után küldött mindenkinek egy friss folyószámlát. Mindezektől függetlenül érdemes bizonyos időközönként csekkolni az aktuális egyenlegünket is. Mivel a Fővárosi Önkormányzatnak is át kellett térnie az E-Önkormányzat „nem túl felhasználóbarát” oldalára, ezért most már mindenki folyószámláit itt kell keresni: https://ohp-20.asp.lgov.hu/

 

Az „Ügyintézés bejelentkezéssel” gomb megnyomása után, saját ügyfélkapus jelszavunkkal bejutunk a felületre. Bal oldalt az alábbi menüsáv fogad bennünket, amelyen felül látszik, hogy melyik önkormányzatnál és hogy saját néven vagyunk bejelentkezve.

 

Az „Önkormányzat kereső” gombbal tudunk önkormányzatot váltani, így:

 

Budapest esetében nagyon fontos, hogy az iparűzési adóval kapcsolatos dolgokat soha nem a kerületi önkormányzatok neve alatt, hanem „Budapest Főváros Önkormányzata” alatt fogjuk látni!

A „Kiválaszt” gomb megnyomása után már át is navigál bennünket a rendszer az adott önkormányzathoz.

Ezután, ha nem a saját nevünkben akarunk ügyintézni, akkor még szerepkört is kell váltanunk a „Szerepkörváltás” gomb megnyomásával, ahol az alábbi lehetőségek fogadnak:

 

 

Egyébként a tapasztalat az alábbiakat mutatja:

  • nincs jelentősége, hogy saját néven magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként nézzük az oldalt, saját nevünkre vonatkozóan mindent látni fogunk
  • ha saját cégünk ügyvezetője vagyunk, akkor a „Cég nevében” minden esetben szokott működni
  • ha van meghatalmazásunk az adott önkormányzatnál egy cégtől, akkor a „Cég nevében” szintén működik; ha Budapesten a régi felületen láttuk a cégeket a nevünk alatt akkor is itt kell látnunk, illetve ha nagyon régről van meghatalmazásunk az önkormányzathoz az is működik (pl. Érd, Székesfehérvár a saját felületéhez 10 éve is kért ilyet, és ezek működnek a mai napig)
  • ha egyéni vállalkozótól van meghatalmazásunk, akkor az „Egyéni vállalkozó nevében” szintén működik

 

Ezekután már fogunk tudni adófolyószámlát is lekérdezni az adott önkormányzatnál a bal oldali „Helyi adózás”/”Adóegyenleg lekérdezése” menüpont választása után:

 

Illetve az „Adóbevallási információk” menüpont alatt láthatjuk a még el nem évült évekre beadott bevallásokat is.

 

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy aki 2023-tól választotta az új sávos iparűzési adó rendszerét, annak most szeptember 15-ig nincs határideje, hiszen nekik már május 31-ig meg kellett fizetni az idei évi előleget!

 

Viszont mindenki másnak mindig március 15-ig és szeptember 15-ig kell adóelőleget fizetni.

A márciusi IPA előleg összege mindig a tavalyelőtti éves adókötelezettség felének összegében van meghatározva. A szeptemberit pedig úgy számoljuk ki, hogy a tavalyi éves kötelezettségből ki kell vonni a most márciusban már beszedett előleget. Így praktikusan minden évben pontosan annyi előleget fizetünk, amennyi az előző éves iparűzési adónk volt.

 

Nézzünk most egy konkrét példát, amelynél nem vettem figyelembe az elmúlt két évre vonatkozó felezési szabályt, ugyanis az előleg kiszámítását mindig is a normál mértékkel kellett megtenni:

Ha mondjuk a 2022.  évi kötelezettség 39. 000 Ft-ra jött ki, és a 2023.  márciusi előleg 15. 000 Ft volt, akkor most szeptemberben 24. 000 Ft-ot kell még befizetni előleg címén, 2024. márciusában pedig 19. 500 Ft-ot.

Ezek az összegek eleve a már beadott iparűzési adóbevallásokban is megtalálhatóak, de ha az önkormányzat esetleg saját hatáskörben felülbírálta őket (pl. tört év esetén arányosította teljes évre), akkor arra mindenképpen érdemes figyelnünk, nehogy esetleg tartozás keletkezzen. Illetve, ha valami eltérést tapasztalunk az adószámlánkon, akkor érdemes felvenni telefonon a kapcsolatot az adott önkormányzat helyi adós ügyintézőivel, mert úgy hatékonyabban a végére járhatunk a hiba okának.

 

Budapest, 2023. szeptember 12.

 

 

Fülöp Olga, a Számpatikus,
“az online bizniszek adózási szakértője”

MINKE Szakértő