Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Hogyan, miért, kiket bírságol a gyakorlatban a KSH?

Még emlékszünk arra a hírre, mely sokkolt igencsak könyvelőt: a KSH immár bírságolhat! Nem tudjuk azonban, hogy kiket, miért, mennyivel, hogyan. Erről osztunk meg a KSH-tól elhangzott információkat, kvázi kulisszatitkokat…

 

Január 18-án a KSH elnöke, valamint 3 alelnöke egy hivatalos szakmai egyeztetés keretein belül fogadta a MINKE Elnökét – Harkai Istvánt – is. 

A megbeszélésről, az ott elhangzó javaslatokról itt olvashatsz: https://www.minositettkonyvelok.hu/wp-content/uploads/KSH-MINKE-javaslat_2024_01_18.pdf

 

Egy kérdéskörről úgy gondoljuk, érdemes kicsit többet beszélni, ami nem más, mint a bírságolás. A gyakorlatban vitathatatlan, hogy egyfajta „lezserség” volt tapasztalható a KSH részéről előírt adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésével kapcsolatban, ezért sokak ezt valódi fenyegetettségként élték meg. Nem kell magyarázni, hogy vannak olyan adatszolgáltatások, melyek kitöltését a könyvelő a legnagyobb jóindulattal, és a legnagyobb könyvelői/adószakértői szakértelemmel sem tudja kitölteni, hiszen a kért adatokról olyan struktúrájú adatszolgáltatást írnak elő, amit csak a cégvezető ismer; az esetleges bírságok tekintetében ugyanakkor a vállalkozó minden bizonnyal a könyvelőt fogja felelősségre vonni. Nem csoda tehát, hogy a megbeszélésen szóba került a bírságok témaköre is, különösen azért, mert egyáltalán nincs tapasztalatunk e téren. Vajon mire számíthatnak a könyvelők ügyfelei, a zömmel kisvállalkozások? Mi a célja a KSH-nak, milyen szándékkal történt ez a jelentős változás?

 

Dr. Kincses Áron – a KSH elnöke – részéről megkaptuk a véleményünk szerint sokak számára megnyugtató választ. A megbeszélésen elhangzott, hogy a bejelentést követően 10 %ponttal emelkedett meg az adatszolgáltatási hajlandóság (tehát igencsak jelentős, mérhető hatása volt az intézkedésnek). Elnök úr azt is kijelentette, hogy elsődlegesen egyáltalán nem a bírságolás a cél. Míg mi – az asztal másik oldalán ülők kissé másképp állunk e kérdéskörhöz, és azt nem félvállról vesszük, további részletes információk is elhangzottak e témában. Megtudtuk a fő irányt, mely által megnyugtathatunk minden lelkiismeretes Kollégát. A szóbeli tájékoztatáson elhangzottak alapján a KSH elsősorban az adatszolgáltatási kötelezettségeiket rendszeresen, hosszabb távon, többszöri figyelemfelhívást követően is elmulasztó vállalkozásokkal szemben fog a bírságolási lehetőséggel élni. Sőt, még egy jó hír: ennek kapcsán még az érintett vállalkozás egyedi jellemzőit is mérlegelik úgy, hogy jellemzően a nagyobb vállalkozások számíthatnak bírságra.

 

Összefoglalva tehát a meglátásunk az, hogy az könyvelőirodák azon ügyfelei, melyek a mikrovállalkozások közé tartoznak, és csupán 1-1 adatszolgáltatás kapcsán kerülnek néhány napos csúszásba, mondhatni, hogy – bár a jogi lehetősége megvan – a gyakorlatban a KSH részéről bírság kiszabására nem számíthatnak!

 

 

2024.02.12

Harkai István
Elnök

 

 

 

NÁLUNK SZÁMÍT A KÖNYVELŐ VÉLEMÉNYE, 

CSATLAKOZZ A

MINŐSÍTETT KÖNYVELŐK EGYESÜLETÉ-hez!

 

www.minositettkonyvelok.hu/csatlakozom