Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Hogyan alakult az elmúlt 10 évben a könyvelői egyesületek támogatottsága?

Az elmúlt 10 év könyvelői érdekképviseleti „szakma” elemzése, avagy merre mutatnak az idők jelei?

 

Készítettünk egy grafikont Nektek, melyben összehasonlítottuk a hazai „könyvelői egyesületeket”, mert úgy gondoljuk, hogy ez sokak számára érdekes, elgondolkodtató lehet. A számok a mindenki számára elérhető adatbázisból, a közzétett beszámolókból származnak, így természetesen ellenőrizhetőek. Nézzük akkor meg, hogy mi is történt az elmúlt 10 évben a könyvelőket tömörítő egyesületek háza táján, ami a szervezetek támogatottságát illeti. Felhívjuk a figyelmet, hogy az elemzés során kizárólag a tagdíjbevételeket hasonlítottuk össze, mert véleményünk szerint ez tükrözi leginkább egy szervezet támogatottságát, az egyéb bevételekkel és eredménnyel nem foglalkoztunk…

 

 

 

A támogatottság (szervezetek részére fizetett tagdíjak) tekintetében 2013-tól egészen 2021-ig Magyarország piacvezető szervezete a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete, egymás közt nevezve „Adótanácsadók Egyesülete” állt. Már 2013-ban is 60 millió Ft fölötti tagdíjbevételt realizált a szervezet, azonban a 10 évvel ezelőtti támogatottságából mondhatni folyamatosan veszített, ez alól a 2022-es, illetve a 2020-as év volt kivétel, amikor kissé növelni tudta a tagdíjbevételeit. A 2013-mas év 62.436 e Ft-os bevétele 10 év alatt 59.025 e Ft-ra csökkent, mely bár nem jelentős, hiszen a csökkenés mértéke csak 5,5 %-os, érdekes tény, hogy a piaci részesedését/helyzetét az elmúlt évtizedben nem tudta növelni, holott jócskán a többiek előtt volt e szervezet egészen 2021-ig.

 

A Számviteli Szakemberek Egyesülete 2013-ban 50.245 e Ft tagdíjbevételt tudott realizálni, amivel e szempontból 2021-ig a második legnagyobb szakmai szervezet volt, jócskán megelőzve a harmadikat. Megdöbbentő mértékű csökkenést láthatunk e szervezet mutatóiban, és azt, hogy az elmúlt 10 évben mindössze egyetlen évben sikerült némi növekedést elérni. A 10 évvel ezelőtti, 50 millió Ft fölötti tagdíjbevétel 2022-re mindössze 36.171 e Ft volt! Igen jelentősen, 14.074 e Ft-tal, 28,0 %-kal csökkent tehát e szervezet támogatottsága. Nem tisztünk ennek okát vizsgálni, de az tény, hogy ez már egy olyan mérték, ami igen szembetűnő, és jelentősnek mondható.

 

Magyar Könyvelők Országos Egyesülete: 2013-ban e szervezet a harmadik helyen állt, 15.512 e Ft-os tagdíjbevétellel. Nos, itt kell megemlítsük, hogy ez az elemzés kissé torz a tekintetben, hogy az MKOE-nél a tagdíj lényegesen alacsonyabb, mint mondjuk a MINKÉ-nél, de mivel a konkrét taglétszámok tekintetében nem tudunk obkjektív és mindenki számára elérhető adatot, ezzel számolunk. Gondolatban persze feljebb teheti ezt a vonalat mindenki, aki szeretné… Nos tehát, az MKOE tekintetében összességében kimondhatjuk, hogy egy szolid növekedés látható, egy olyan évvel – mely a 2015-ös –, ami kilóg ebből a sorból, hiszen itt visszaesés volt. A többi év kis mértékű növekedése azonban összességében azt eredményezte, hogy a 2013-mas tagdíjbevételeket jelentősen, 9.882 e Ft-tal, 63,7 %-kal tudták növelni. Ez igen-igen szép teljesítmény, gratulálunk hozzá! A felsorolásban elsőként említett két másik patinás szervezet tükrében különösen is örömteli ez a növekedés, hiszen jól mutatja, hogy ha olyat teszünk, amit a szakma szeretne és meghallgatjuk a gyakorló szakembereket, akkor bizony a támogatottságunk is megnő. Jó bizonyíték ez erre! És bár jelenleg a táblázat utolsó helyén szerepel e szervezet, aki arra fogadna, hogy támogatottsága pár év múlva megelőzheti a Számviteli Szakemberek Egyesületét, véleményünk szerint nagy eséllyel megnyerné e fogadást.

 

Nézzük zárásként a fentiek közül a legfiatalabb szervezetet, a Minősített Könyvelők Egyesületét! 2013-ban a MINKE csupán 7.854 e Ft-os tagdíjbevételt tudott realizálni, ami a teljes „tortát” nézve mindössze 5,8 %-ot tett ki. Jócskán lemaradva, a negyedik helyen kullogott. Az egyetlen szervezet mind közül, aki évről évre növelni tudta tagdíjbevételét, a 2021-es és 2022-es évben pedig olyan drasztikusan, hogy mindenkit megelőzve immár a magyar könyvelői érdekképviseletek ezen listáján az első helyen szerepel, 2022-ben 61.803 e Ft-os tagdíjbevétellel! Ez a 10 évvel ezelőttihez képest 53.949 e Ft-os, 686,9 %-os növekedést jelent, a piaci részesedést vizsgálva pedig azt látjuk, hogy ez a kezdeti 5,8 %-ról 33,9 %-ra nőtt. Hogy mi lehet a MINKE sikerének titka? Nem rejtjük véka alá, hiszen ezzel az egész szakmának jót teszünk, nyugodtan lehet követni a példánkat… A sikernek nem titka, hanem ára van! Ez pedig az, hogy nyitottak vagyunk Tagjaink felé. Meghallgatjuk őket, és a valódi problémákra koncentrálunk. Ott segítünk, ahol erre szükség van. Nem olyan ember dönt egy személyben a szolgáltatások és szakmai anyagok felől, aki nem gyakorló könyvelő, és ebbe a szakmai munkába bárki beleszólhat. Hisszük, hogy az 1-2 fős könyvelőirodák éppolyan fontosak, mint a nagyobbak, hiszen pont ugyanazt a munkát végzik. Elérhetőek vagyunk, és nem csak meghallgatjuk, meg is halljuk a javaslatokat, gondolatokat. Ennyi a nagy titok, mely hozzáállást bátran le lehet másolni! Sőt, mi lennénk a legboldogabbak, ha mindenki így működne… 😉

 

Nyilvánvaló, hogy amit az MKOE-nél leírtunk, itt is megtalálható. A gyakorlatiasság fókuszba helyezése, a jelen problémáira, kihívásaira való reagálás elsődleges a MINKE életében is, hiszen ettől érdekképviselet egy érdekképviselet.

 

Hálásan köszönjük annak a közel 1.400 MINKE Tagnak a bizalmát és támogatását, akik lehetővé tették, hogy ezt a cikket ilyen nagyon szép grafikon mellékletében írhassuk meg, és ígérjük, hogy nem okozunk csalódást a jövőben sem Nektek! 😊

Éljenek a MINKÉ-s könyvelők!

 

Ui: belépési linket nem teszünk ez a cikk mellé, és nem kérünk senkit, hogy csatlakozzon hozzánk. Miért is kéne Magyarország legtámogatottabb könyvelői egyesületéhez csatlakozni, hiszen egy egyesület nem ad semmit! Biztos a közel 1.400 könyvelőiroda vezető téved!