Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

FIGYELEM – Megújult a NAV oldala

Megújult a NAV oldala 2022.01.15-én éjjel. Amikor először megláttam, az jutott eszembe, hogy „letisztult, egyszerű”. Szerintem sokkal átláthatóbb, mint a régi oldal, ráadásul sok fontos információhoz nem kell sokat kattintani és mindent könnyebben meg lehet találni. Például a legfrissebb információs füzetek, nyomtatványok, két hónap üzemanyagárai, a jegybanki alapkamat rögtön a főoldalon látható.

 

Az adónaptárban már nem kell a napra kattintani ahhoz, hogy megtudjuk, milyen bevallásokat kell beadni. Viszont nagyon sajnálom, hogy üresek lettek a „Kire vonatkozik” rovatok, mert az nagy segítség volt. No és meglepődtem azon is, hogy 01.20-ánál megláttam a 2108-as bevallást, hiszen annak 01.12-én volt a beadási határideje, valamint találtam 2020-as bevallási nyomtatványokat is, amiket a naptár szerint most kell beadni, sőt a naptár szerint 2022.01.20-ig kell befizetni a 20SZJA alapján a 9. havi szja-t is. Remélem, hamarosan rendet raknak a naptárban, mert így lényegében használhatatlan.

 

Ha valakit csak a magánszemélyes adatok érdekelnek, akkor az oldal tetején a „Magánszemélyek” gombra kattintva csak azokat a menüpontokat tudja kiválasztani, amelyek magánszemélyekhez kapcsolódnak. Viszont azért látható marad az összes többi menüpont is, így ha mégsem a magánszemélyre vonatkozó adatokra kíváncsi a látogató, akkor láthatja, hová kell mennie a „Teljes tartalom”-ban.

 

Az én egyik személyes kedvencem a régi oldalon a „Több adatbázis együttes lekérdezője” volt, mert egy lekérdezés elindításával megtaláltam az adózó több adatát is. Ugyan a régi oldalról pár napja eltűnt, de bíztam benne, hogy az új oldalon meg fog jelenni. Sajnos nem így lett.

 

Tetszik viszont az oldal tetején lévő „myNAV” gomb. Ugyanis itt saját igényeink szerint átalakításokat hajthatunk végre a megjelenésben nagyon egyszerűen:

  • Kijelölhetjük a „Gyors elérésű blokkok”-at, vagyis hogy mi látszódjon a belépés után.
  • Ha bizonyos témákkal kapcsolatos hírek jobban érdekelnek, akkor beállíthatom, hogy ezek a főoldalon látszódjanak, ráadásul értesítést is küldenek róla, ha új hír érkezik az adott témában.
  • A hírfolyamot is témakörönként fixálhatom a főoldalon. Ha például nem érdekelnek a bűnügyi hírek, akkor egyszerűen nem rakok elé pipát és akkor a főoldalon nem jelenik meg (persze azért elérhető marad, de nem foglalja feleslegesen a főoldalon a helyet).
  • Elmenthetem a „Kedvencek”-et. Vagyis ha valamit szeretnék könnyen megtalálni máskor is, akkor hozzáadom a kedvencekhez. A mentett hírek a főoldalon lesznek láthatóak, a mentett nyomtatványok a „Saját nyomtatványok” rovatban.

 

Egy gondom azért van a myNAV-val. Regisztrációhoz kötött, tehát meg kell adni az e-mail címem és ki kell találnom egy jelszót (de legalább nem kell olyan bonyolult, mint az ügyfélkapuhoz). Igazából nem értem, hogy miért nem lehet az ügyfélkapu adataival belépni.

 

Összességében tetszik az oldal, de azért még van mit javítani (pl. a naptár sürgős javításra szorul, valamint visszarakhatnák a több adatbázis egyidejű lekérdezését is).

 

Mészáros Anikó

2022.01.16.

 

 

 

JANUÁRI KÜLÖNLEGES AJÁNLATAINK…

 

 

2022-es adóváltozások, minden egy helyen:

 

JANUÁR 31-ig 13.900 Ft-ért elérhető Mérlegképes kötelező továbbképzés:

 

Csatlakozom az Egyesülethez, minden szolgáltatását ki szeretném használni: