Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

FIGYELEM – foglalkoztatás-felügyelet ellenőrzési hibalehetőségek –

Az elmúlt időszak három nagyon fontos foglalkoztatás-felügyelet ellenőrzési tapasztalatát osztanám meg Önökkel.

 

Elsőként az egyszerűsített foglalkoztatottak balesetvédelmi oktatásának dokumentálása okozhat problémát, amennyiben az az oktatási napló szerint nem bejelentéssel érintett napon történt. Ebben az esetben, a munkavédelmi törvény alapján, az oktatás napjára fekete foglalkoztatást akarnak megállapítani.

 

Ha nincs meg a harmadik országbeli munkavállaló jelölt TAJ száma, akkor nem jelenthető be. Ez szinte teljesíthetetlennek tűnik, mert ez akár több mint 1 hónapot is jelenthet, de ! (Most ezért kapott jó néhány nagy munkaerő kölcsönző cég bírságot, amivel a tevékenységük folytatásához szükséges engedély érvényessége felfüggesztésre kerül, mert lekerülnek a köztartozás menetes adózók jegyzékéről.)

 

Amennyiben harmadik országbeli munkavállaló érkezik más munkáltatótól és meg van ugyan a bejelentéshez TAJ szám, az adószám, beadásra került a munkavállalási engedély módosítási kérelem, de az engedély még nem érkezett meg, nem jelenthető be! Érvényes munkavállalási engedély hiányában a bírság összege minimum a minimálbér 8x-a.

 

Kérem, hogy nagyon körültekintően járjanak el az ellenőrzésre bekért dokumentumok átadás előtti ellenőrzésekor és a munkaviszonyok bejelentésekor, mert a munkáltatók türelmetlensége nagy károkat okozhat, Nekik.

 

Kovács György, munkaügyi tanácsadó

2023.09.20