Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Felváltja-e az eBEV-et az ÜPO?

Mindannyian ismerjük a NAV eBEV portálját. Itt találjuk a magunk és képviselt ügyfeleink szinte minden adatát, és intézkedhetünk is, például adóvizsgálathoz anyagokat tölthetünk fel, ha nem fér be az EGYKE mellé csatolmányként. Van, aki szereti, és van, akinek rémálom. Mindenesetre a felépítése mára elavult, használata nehézkes, bonyolult. Az utóbbi időben megjelent az eBEV új változata, a NAV Ügyfélportál avagy ÜPO, és jelenleg mindkét platform használható. Friss fejlemény, hogy már csak ÜPO-n lehet ELLUGY mellékletet beküldeni, az eBEV portál e célra már nem használható.

 

Szoftverről részletesen írni vagy tanulni konkrét feladat nélkül nagyon nehéz, én eddig inkább csak általános ismertetőknek láttam hasznát. Különösen igaz ez ebben az esetben, mivel valószínűleg nincs olyan kolléga, aki az eBEV minden pontját használná, ez nagyon az ügyfélkör sajátosságaitól függ.

 

A NAV Ügyfélportálra is az ügyélkapun keresztül jelentkezünk be, de az oldal már sokkal frissebb, modernebb kinézetű, akárcsak az ONYA. A fenti menüben kiválaszthatjuk, melyik képviselt adózónk ügyében szeretnénk tájékozódni vagy eljárni. A kezdőlapon azonnal látjuk, ha adótartozása vagy túlfizetése van, hiányzik-e bevallása, illetve ha beállítjuk az adónaptárat, a havi határidőket is leolvashatjuk. Ez egy ügyes alkalmazás lehet, főleg bonyolultabb vállalkozások esetében. Szintén itt kapott helyet a NAV további hasznos oldalainak linkje, és egyetlen kattintással az ONYA, az EKÁER, az EFER vagy az Online Számla oldalra léphetünk. Sajnos az ONYA egyelőre igen korlátozott körben használható, pedig ideje lenne az ÁNYK-t is nyugdíjba küldeni. Fontos lehet, hogy a kezdőoldal testre szabható, bár még nincs is ott sok opció. Kiválaszthatjuk, mit szeretnénk ott látni és mi nem érdekel.

 

Gyorsíthatja a munkánkat, hogy sok adatot egyből megjelenít a képernyőn, nem kell a pdf letöltésével, megnyitásával, aztán adott esetben az eltakarításával vesződni. Ilyen például a törzsadat, amire sokszor csak egy pillantást vetnénk, hogy minden úgy van-e, ahogy legutóbb hagytuk. De le is tölthetjük az adatokat, és már a hitelesített pdf és az xlsx formátumot is választhatjuk. Ugyanez igaz az adófolyószámlákra is. A foglakoztatói bejelentések oldalán pedig egyből látjuk az aktuálisan bejelentett dolgozók adatait.

 

A bal oldali menü egyelőre nem túl hosszú. A kezdőlapon kívül dokumentumkereső van, ahol lekérhetjük a beadott iratokat, bevallásokat, továbbá megnézhetjük a képviseleti jogosultságokat és időpontot foglalhatunk.

 

A két nagy kérdés, hogy mikor lesz teljeskörűen használható az új portál, és hogy a köztudottan elöregedő könyvelői szakma tagjai hogyan fognak átállni erre az új platformra.

 

Budapest, 2022. december 14.

 

                                                                                                          Eőry Ákos

                                                                                                          MINKE Szakértő

 

Szeretnél azonnal értesülni az aktuális változásokról? Csatlakozz Hozzánk még ma:

https://www.minositettkonyvelok.hu/csatlakozom