Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Fejlemények a MÁK / ellátások igénylésével kapcsolatban korábban tett javaslataink ügyében

A korábbi – január 16-án elküldött – szakmai javaslatainkkal kapcsolatban február 7-én a Magyar Államkincstár részéről Bugár Csaba Elnök, valamint dr. Budainé Kovács Zsuzsanna és Labancz Attila elnökhelyettesek fogadták Harkai Istvánt, a MINKE elnökét.

 

A válaszlevélben, illetve a megbeszélés során elhangzottak alapján az alábbiakról adunk tájékoztatást:

  1. A Magyar Államkincstár felülvizsgálta a felvetett problémákat, és ennek eredményeként olyan fejlesztéseket indít, mely várhatóan megkönnyíti a könyvelők munkáját. A tervek szerint 2024. I. negyedévének végére készül el egy olyan fejlesztés, melyben adatimportra is lehetőség lesz. E fejlesztés során várhatóan rengeteg jelenleg általunk jelzett probléma megoldódik.
  2. Elhangzott, hogy nincs lehetőség arra, hogy míg a jelenleg nehézséget, többletmunkát okozó tényezők fennállnak visszatérjünk a korábbi ÁNYK-s csatornára.
  3. Megtudtuk, hogy az általunk felvetett problémák egy része abból adódik, hogy sok esetben az adatok a MÁK illetékességi területén, hatáskörén kívül esnek, emiatt több észszerű adminisztráció csökkentési javaslatunk sajnos nem valósítható meg. Egyetértettünk abban, hogy mind a könyvelők, mind a vállalkozók, mind a Kincstár munkáját könnyítené egy olyan jelentős fejlesztés, melyben a rendszerek közti csatlakozás (interfész) biztosítható lenne, jelenleg azonban még korai e fejlesztésről beszélni – azonban nem zárjuk ki ennek lehetőségét.
  4. A beküldést követő visszaigazolásokkal kapcsolatban megtudtuk, hogy kizárólag a Feladási és a Letöltési igazolást kell megkapnunk. Amennyiben ez megérkezett, úgy biztosak lehetünk abban, hogy a benyújtott adatlap eljutott az egészségbiztosítóhoz, és azt az illetékes kormányhivatal fel is dolgozza.
  5. Felhívták a figyelmet arra, hogy a SZÜF ügyleírás 27 oldalas igen részletes kitöltési útmutatója, valamint egy 39 oldalas elektronikus ügyintézési és RNY tájékoztató is rendelkezésre áll, melyben több általunk feltett kérdésre is megtalálható a válasz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeket sok esetben nem kellő figyelemmel olvassák az érintettek.

 

Örömmel jelentjük, hogy a megbeszélés során megállapodtunk abban, hogy az 1. pontban írt fejlesztési folyamatba egyesületünk is bevonásra kerül, mely által aktívan hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy tavasszal már érezhető, pozitív változás történjen az ügyben.

 

Ezúton is köszönjük a Kincstár pozitív, konstruktív hozzáállását és nyitottságát. Tekintettel arra, hogy még ez ügyben egyesületünk nem tartott célirányos tájékoztatást, a megbeszélés során meghívtuk az érintetteket, hogy a Mérlegelő Magazinunk egy tavaszi műsorában is adjanak tájékoztatást a fenti témában, melyet el is fogadtak, így várhatóan a későbbiekben is további hasznos, gyakorlati információkkal fogunk tudni segíteni minden MINKE Tagot!

 

 

NÁLUNK SZÁMÍT A KÖNYVELŐ VÉLEMÉNYE, 

CSATLAKOZZ A

MINŐSÍTETT KÖNYVELŐK EGYESÜLETÉ-hez!

 

www.minositettkonyvelok.hu/csatlakozom