Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Év eleji munkaügyi hírek

2017 év végén módosításra került a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény. A módosítással egyetemben a hatóság eljárása, hozzáállása is jelentős mértékben változik.

3 éven keresztül a munkáltatókat első alkalommal csak nagyon kirívó esetben bírságolták. Ez 2018. január 1-től megváltozik.

 

Vagyis: amiért eddig csak figyelmeztetés, vagy kötelezés járt, ezentúl sajnos bírság várható. Ez pedig egyenes következménye az EU-s pályázatokból való kizárásnak, illetve az állami támogatások igénylésének (Széchenyi kártya) is a gátja.

 

Február hónaptól erőteljesen beindulnak az ellenőrzések, elsődlegesen a bérváltozásokat fogják nézni (törvényben előírt kötelező minimumok). Azonban az ellenőrzés nem csak erre fog kiterjedni, ha már megjelennek a helyszínen.

 

 

Munkaügyi ellenőrzések – érdemes felkészülni az egészre

Az aktuális vizsgálatok szerint  10 cégből 3 fordít figyelmet munkaügyeire,és 10 munkavállalóból 7-nél talál hibát a munkaügyi hatóság, amely rendszeresen vizsgálja, hogy a munkáltatók eleget tesznek-e a jogszabályi  előírásoknak, a  munkavállalóikat jogszerűen foglalkoztatják-e. Bár a cégek körében ez köztudott, 10 cégből csak 3 ellenőrzi rendszeresen, hogy bérszámfejtése, munkaszerződései és munkaidő-nyilvántartási rendszerei  megfelelnek-e az aktuális jogszabályoknak.

 

 

A munkaügyi audit nagy segítség lenne, hiszen a hatósági ellenőrzés előtt feltárja a hibákat

„2017. I. félévben végzett vizsgálatok NGM által közzétett adatai alapján a vizsgált munkavállalók kétharmadát érintette valamilyen szabálytalanság. Az esetek negyedében a nyilvántartással, ötödében a pihenőidővel, illetve a munkabérrel kapcsolatos jogsértéséket tártak fel a munkaügyi ellenőrök. Abejelentés nélküli foglalkoztatás minden nyolcadik munkavállalót érintett.

 

Sok esetben az ellenőrzéskor derül ki, hogy a világhálóról letöltött vagy kölcsön kért szerződések és a valóság (dolgozó hatóság előtti nyilatkozata) között óriási eltérések vannak. Tény, hogy mintából dolgozni sokkal egyszerűbb, hiszen „gondolkodni” sem kell. Testreszabásra csak minimális esetben kerül sor.

 

A felmérések szerint a cégek 1/3-a ellenőrzi időről időre munkaügyi területének megfelelő működését, a vállalkozások kétharmadánál ilyen jellegű ellenőrzésre nem kerül sor.”

 

Az eseti, belső ellenőrzések aránya: a kisebb cégek közül csupán minden tizedik végez ilyen auditot, a 100 fő feletti cégek – amelyek egyben TB kifizetőhelyek is – esetében tízből hat ellenőriz. Vélhetően utóbbi körben kevesebben is akadnak fel a rostán.

 

Sajnos átfogó, életszerű auditot szinte egy cégnél sem végeznek.

Segítséget, szakmai tanácsot tagjaink a szakmai kérdezz-felelek menüpont alatt kérhetnek. 

 

Dr.Kovács Emese
Munkaügyi szaktanácsadó