Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

eÁFA bemutatása – mi várható 2024-től?

November 14-én tartotta a NAV azt a nagyszabású tájékoztatását, melyre természetesen a MINKE is meghívást kapott, így első kézből értesülhettünk az eÁFA jelen helyzetéről, illetve megismerhettük a NAV ezzel kapcsolatos terveit.

 

Véleményünk szerint az első, és legfontosabb az, hogy jelenleg még minden csak tervezet, az eÁFA bevezetése egyelőre nincs elfogadva (a Kormány előtt van a javaslat)!

 

A második igen fontos tudni, hogy az új ÁFA bevallási rendszer senki számára nem lesz kötelező (egy darabig még biztosan)!

 

A harmadik nagyon fontos elem, hogy a tervek szerint nem úgy fog működni, mint az eszja, hogy amennyiben valaki nem reagál, elfogadottnak minősül majd az ÁFA bevallás, az csak és kizárólag jóváhagyás után lesz bevallás!

 

A közeljövőben az alábbi várható:
– 2023. december 1-től a tervek szerint megnyílik a széles körben elérhető „tesztelési” lehetőség (itt nem létező adatokkal, lesz lehetőség ismerkedni az új felülettel)

– 2024. I. negyedév: elindul az éles rendszer, az első eÁFA bevallást a 2024. januári időszakra lehet majd beküldeni, tehát hiába fog működni már a rendszer, a 2023-mas évet érintő időszak továbbra is a megszokott módon adható be kizárólag!

– 2024. III. negyedév: a jelenleg fejlesztés alatt álló önellenőrzési funkció is bekerül a rendszerbe, júliustól időszaktól ez is elérhetővé válik az eÁFÁ-ban

– 2025. I. negyedév: a soron kívüli bevallási kötelezettségek (megszűnő, átalakuló vállalkozások bevallása) is benyújtható lesz

2024 januártól tehát párhuzamosan lehet alkalmazni az ÁNYK-t, illetve az eÁFA felületet a bevallások beküldésére. Ez utóbbit két fontos részre oszthatjuk, a webes alkalmazással történő bevallást, valamint a gép-gép kapcsolat alapján történő megoldást.

 

Tekintettel arra, hogy az új lehetőségről – bár nem lesz kötelező annak használata – véleményünk szerint minden könyvelőnek tudnia kell, hamarosan egy online előadás keretében adunk bővebb tájékoztatást, mely Tagjaink számára ingyenesen lesz megtekinthető!