Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Családoknak járó Szja-visszatérítés!

Varga Mihály ma bejelentette, hogy a családi pótlékra jogosult szülők szja-visszatérítést fognak kapni jövő februárban. Ezzel kapcsolatban azonban még nem jelent meg semmilyen jogszabály, így a könyvelők nevében kérjük az ügyfeleket, hogy legyenek türelemmel!

 

Természetesen írni fogunk róla, amikor már tudjuk a részleteket.

 

Félórája készült Egyesületünk Titkárával Mészáros Anikóval egy rádióinterjú, amiben kb. a következőket mondta el:

“Először is szeretném kihangsúlyozni, hogy ez egy bejelentés volt, természetesen jogszabály még nem jelent meg ezzel kapcsolatban, és mivel az ördög a részletekben rejlik, ezért mindenképpen meg kell várni a jogszabály megjelenését ahhoz, hogy pontos tájékoztatást tudjunk adni a szülőknek.

 

A bejelentés szerint a visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma. Azt még nem tudjuk, hogy melyik időszak átlagbérét veszik alapul. A rendeletben biztosan szerepelni fog a pontos meghatározás, de a számításaim szerint ez körülbelül 800.000,- Ft-ot fog jelenteni a munkaviszonyban dolgozó, családi pótlékra jogosult szülők legtöbbjének. A havi 50.000,- Ft katát fizetők pedig a bejelentés szerint 150.000,- Ft-ra számíthatnak.

 

Varga Mihály azt mondta, hogy 1.900.000 szülőnek összesen 600 milliárd forintot fognak kifizetni. Ha ezt egy főre vetítjük, akkor azt látjuk, hogy átlagosan egy szülő 315.789,- Ft visszatérítést fog kapni. A 800 ezer és a 315.789 közti különbség abból adódik, hogy a visszatérítésből nem egyenlő arányban fognak részesedni az érintettek, hiszen akinek több levont szja-ja van, az több visszatérítést fog kapni, akár a teljes, közel 800 ezer forintos összeget is visszakaphatja.

 

Az a munkavállaló viszont, akinek nincs levont szja-ja például azért, mert igénybe veszi a 4 gyerekes anyák szja-kedvezményét, vagy a gyermeke után járó családi kedvezményt teljesen kimeríti, az nem fog kapni egy fillért sem.

 

Azt sem tudjuk még, hogy ezt a visszatérítést mi alapján fogja kiutalni februárban a NAV.

 

Van viszont két nagyon fontos dolog, amire szeretném felhívni a szülők figyelmét:

Az első, hogy csak a családi pótlékra jogosult kaphatja meg a visszatérítést. Tehát ha például a szülők elváltak, akkor csak az a szülő lesz jogosult a visszatérítésre, aki a gyermekkel egy lakcímen lakik.

 

A második, hogy ha valaki ezt az összeget visszakapja, de mondjuk idén év közben igénybe vett valamilyen szja-kedvezményt (pl. a családi adókedvezményt) és emiatt nincs, vagy 800 ezer Ft-nál kevesebb az év közben levont szja-ja, akkor annak jövő májusban jó eséllyel befizetendő adója lesz. Vagyis az alacsonyabb jövedelműeknek, illetve a többgyermekeseknek az összeg kiutalásának kérése előtt (már ha egyáltalán kérni kell majd, mert még ezt sem tudjuk), mindenképpen ajánlott lesz beszélni egy könyvelővel, mivel a februárban kiutalt összeg hatással lehet a májusban beadandó bevallásukra. Persze most még senki se rohanjon könyvelőhöz, hiszen mivel ez még csak egy bejelentés, a rendelet még nem jelent meg, ezért most még nem tudunk senkinek érdemi információval szolgálni. Viszont februárig még nagyon sok idő van és biztosan hallunk majd arról, amikor ez a rendelet valóban érvénybe lép.”

 

Amennyiben pontosabb információink lesznek, akkor írni fogunk róla. Elképzelhető, hogy a rendelet majd csak valamikor novemberben jelenik meg, addig mindenki türelmét kérjük, valamint kérjük az ügyfeleket,hogy a könyvelőiket ezzel a témával még ne keressék, ugyanis nem fognak tudni a fentieken túl többet elmondani!

 

2021.szeptember 24.