Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Az új KATA-törvény miatti aktuális teendők

A tegnap 120 igen és 57 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadott, a katások nagy részének életét teljesen felborító törvény még nem jelent meg (ugyanis az Országgyűlés elnöke 5 napon belüli aláírás után továbbítja a köztársasági elnöknek, akinek újabb 5 nap áll rendelkezésére, hogy aláírja, vagy visszaküldje, ha nem ért vele egyet … tehát van még valami nagyon halvány reménysugár, hogy meggondolják magukat). Arra az esetre, ha a köztársasági elnök is aláírja, a felkészülés jegyében mostani írásom a legfontosabb változások mellett az aktuális vállalkozói teendőkről szól.

A mindenféle szakmai egyeztetést nélkülöző, észérveket figyelembe nem vevő törvény szerint 2022.09.01-től a kata legfontosabb új előírásai a következők:

 • Csak egyéni vállalkozó lehet katás (a bt-k, kkt-k, ügyvédek, ügyvédi irodák nem), viszont továbbra is lehet mezőgazdasági őstermelés mellett katázni.
 • Csak főfoglalkozásként lehet katázni, vagyis kizárták a katából a főállású munkaviszony, saját jogú nyugdíj, rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás, társas vállalkozói jogviszony, nappali tagozatos tanulmányok mellett vállalkozókat, illetve a külföldön biztosítottakat.
 • A kata-alanyiság megszűnik a bevétel megszerzését megelőző nappal a taxisokon kívül minden katásnak, ha kifizetőtől szerez bevételt.
 • Az előző pont azt jelenti, hogy a katások – a taxisokon kívül – csak magánszemélyeknek és őstermelőknek nyújthatnak szolgáltatást, értékesíthetnek terméket (cégeknek, egyéni vállalkozónak, költségvetési szerveknek nem, hiszen ők kifizetők). Ez persze az adószámos magánszemélyeken és az őstermelőkön kívül minden más vállalkozást is érint: 2022.09.01-től ők nem kaphatnak kisadózótól számlát.

 

Nézzük, milyen teendői vannak a vállalkozóknak most, júliusban!

 

Tömören összefoglalva: várniuk kell a törvény megjelenésére.

 

Persze a várakozás időszaka alatt fel kell készülni, ezért gondolják végig az alábbiakat:

 • Ha cégként kata-alanyok, akkor biztosan kikerülnek a kata hatálya alól, ezért az alábbiakban leírt „Ha a válasz nem” részt érdemes áttanulmányozni.
 • Egyéni vállalkozóként csak magánszemélyeknek nyújtok szolgáltatást, értékesítések terméket? Soha egyetlen olyan számlát sem állítok ki, amin szerepel a vevő adószáma?
  • Ha a válasz igen, akkor maradhatnak katások, csupán annyi teendőjük lesz, hogy 2022.09.25-ig ezt bejelentik a NAV felé a 22T101E nyomtatványon. (Ebben az esetben javasolt az üzletbe kirakni egy tájékoztató táblát is, melyre jó nagy betűkkel ki van írva: „Csak magánszemélyeket szolgálunk ki!”, ezzel megelőzve, hogy kifizető kérjen számlát.
  • Ha a válasz nem, akkor – bár tudom, nehéz – NE hívják fel azonnal a könyvelőjüket, mert ő most még nem tud segíteni (tekintettel arra, hogy még nem is jelent meg a jogszabály, így most nem tud mondani semmit). A könyvelő felhívásával mindenképpen várják meg a törvény megjelenését, és adjanak még neki ez után is néhány napot az értelmezésre, felkészülésre.

 

 • Ha az előbb leírtak miatt kiesik a katából 2022.09.01-től, akkor sem szabad kapkodni. Mindent át kell gondolni, augusztusban átbeszélni a könyvelővel a lehetőségeket (elvégre is 2022.08.31-én éjfélig még van idő, és a teendők nagyban függenek attól is, hogy a NAV milyen tájékoztatót fog közzétenni az átállás módjáról).

 

 • Az augusztusi, könyvelővel folytatandó beszélgetésre készüljön fel:
  • Nézze át, írja le, milyen költségei vannak, melyek a vállalkozásával kapcsolatban merülnek fel. Ez ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen adózási módot érdemes választani. (Pl. van-e kocsija, amire költséget lehet elszámolni, mennyi az anyag- és árubeszerzés költsége, egyéb vállalkozási költségei.)
  • Gondolja át, hogy mennyi bevétele várható még 2022.08.31-ig. Fontos kitétel a törvényben, hogy aki 2022.08.31-én kisadózónak minősül, annak a 40 %-os különadót csak akkor kell megfizetnie, ha a 2022.08.31-ig megszerzett bevétele a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma és 1,5 millió Ft szorzatát meghaladja. Ehhez szorosan hozzátartozik az az előírás, hogy a kata-alanyiság megszűnésének utolsó napján megszerzett bevételnek kell tekinteni minden olyan ellenértéket, amelyről kiállított bizonylat szerinti teljesítési időpont a kata-alanyiság időszakára esik. Tehát az a kisadózó, aki már 2022 januárjában is katás volt, és a katásságát 2022.09.01. nappal szünteti meg, az idén 12 millió Ft-ig nem fizet különadót (8 hónap * 1,5 millió Ft).

 

Ha a kata-alanyiság azért szűnik meg, mert az adózó az új törvény szerint nem lehet kisadózó (pl. azért, mert betéti társaság, vagy munka mellett egyéni vállalkozó, stb.), akkor az alábbi lehetőségei vannak:

 

 • Egyéni vállalkozó esetében:
  • választhatja az Szja tv. szerinti vállalkozói jövedelem szerinti adózást (bár az átjelentkezéssel kapcsolatos szabályokat még nem ismerjük – hiszen a NAV még nem tette közzé, tekintettel arra, hogy még törvény sincs -, de valószínűnek tartom, hogy ez lesz az automatikus adózási mód), ugyanis
  • 10.31.-éig be lehet jelenteni, hogy 2022. adóévre vonatkozóan átalányadózást választ (ennek módját és formáját a NAV 2022.08.15-ig a honlapján fogja közzétenni).

 

 • Cégek esetében a 22T201T nyomtatványon kell bejelenteni, hogy:
  • kiva-alanyiságot választ, vagy
  • a társasági adó hatálya alá jelentkezik be.

 

Cégek esetében nagyon fontos, hogy az adónem-váltás miatt könyvvizsgálatra lesz szükségük.

 

A MINKE a törvény megjelenése után még további tájékoztató anyagokkal, az új adózási forma kiválasztását segítő kalkulációs táblákkal fogja segíteni a vállalkozókat és könyvelőiket.

 

Végezetül azért még egy kis finomság: a Kormány már korábban benyújtotta a 2023. évi költségvetési törvényjavaslatát is, melyben a katára vonatkozó előírások is szerepelnek. Ezek persze köszönő viszonyban sincsenek a most elfogadott törvénnyel. Szóval ősszel, a költségvetés elfogadásakor (várhatóan szeptember végén, október elején) még érhetnek bennünket egyéb meglepetések is a katával kapcsolatban.

 

 

2022.07.13.

 

 

Mészáros Anikó

MINKE szakértő