Kérdése van a tagsággal kapcsolatban?

06-23/365-666  |  info@minke.hu

Mutasd a menüt

Az új KATA-törvény előírásai újrahangolva 2022.08.09-én

 

A nyarunkat teljesen tönkretette a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény. Ez egy annyira „jól sikerült” törvény, hogy már a hatályba lépése előtt módosították is a 297/2022. (VIII.9.) Kormányrendelettel.

 

Nyilván vezetőink úgy gondolják, hogy mi, könyvelők nagyon rugalmasak vagyunk, pillanatok alatt újratervezzük az életünket, pontosan emlékszünk minden elemére minden jogszabálynak, azt is tudjuk, hogy melyik nap melyik órájában pontosan milyen szabály volt érvényben. Jelzem, ez nem így van! Nagyon megvisel bennünket ez a folyamatos kapkodás, ad hoc jogszabályok kiadása, egyik napról a másikra az életünk gyökeres megváltoztatása, a kapkodás.

 

Most, hogy ezt így kisírtam magamból, lássuk, tegnap mit sikerült alkotni, vagyis nézzük, mi változik a még hatályba sem lépett új katarendeletben „átmenetileg”, a veszélyhelyzet végéig! (Spoiler: a változtatások kedvezőek.)

 

• Az ekhó választására elméletileg nem jogosult az, aki az adóévben bármikor katás volt (2005. évi CXX. tv. 3. § (20) bekezdés). Ezt most módosították: 2022-ben az is választhatja az ekhó szerinti adózást, aki az idén katás vállalkozó volt (természetesen csak akkor, ha az Ekho tv. egyéb előírásainak megfelel).

 

• A kifizetőknek 2022.09.01-től a veszélyhelyzet végéig nem kell 13 % ekhót fizetniük az ekhósnak kifizetett összeg után. (Ez nem csak azokra vonatkozik, akik korábban katások voltak, hanem minden ekhósra.)

 

• Az átalányadó 2022. szeptember-december havi bevételi határa 8 millió Ft annak, aki 2022.08.31-én katás volt, és 2022.09.01-től lesz átalányadózó. Vagyis most már tudjuk, hogy arányosították az évi 24 milliós bevételi határt. (Ha az ő átalányadós bevétele 8 millió Ft-nál több lesz, akkor kikerül az átalányadó alól és a 2022.09.01-2022.12.31. közötti időszakra vállalkozói személyi jövedelemadó szerint fog adózni.)

 

• Az előző pontban említett átalányadózó akkor is választhatja az átalányadózást, ha 4 éven belül bármikor átalányadózó volt. (Az Szja tv. szerint az átalányadózás ismételten csak akkor választható, ha az átalányadó megszűnése évét követően legalább 4 adóév eltelt. Ezt most felülírta a Kormányrendelet, így a katából kikerülők akkor is választhatják az átalányadót, ha mondjuk 2020-ban átalányadósok voltak.)

 

• Katás kkt., bt., egyéni cég, ügyvédi iroda 2022.09.01-jei nyitó vagyonmérlegét nem kell könyvvizsgáltatni.

 

• Katás bt., kkt. egyszerűsített végelszámolása esetén -ha annak megindítását 2022.09.30-ig bejelenti a NAV felé- a volt kisadózó tag már a végelszámolás bejelentésének napjától lehet egyéni vállalkozó (akkor is, ha a vállalkozásban korlátlanul felelős tag). Arra viszont ügyelni kell, hogy ha mégsem szűnik meg a cég, vagy felszámolásba fordul át az eljárás, akkor automatikusan törlik őt az egyéni vállalkozót nyilvántartásából.

 

 

HATÁRIDŐK és TENNIVALÓK:

https://www.minositettkonyvelok.hu/Kata-hataridok.pdf

 

 

2022. augusztus 10.

Mészáros Anikó
MINKE szakértő
KNOX Kft.

 

 

Szeretnél hozzáférni az összes szakmai anyagunkhoz? Jelentkezz az alábbi linken egyesületünkhöz:

https://www.minositettkonyvelok.hu/csatlakozom